Föregående Nästa

Så överlever du första tiden på nya jobbet

Så överlever du första tiden på nya jobbet
18 september 2015

Att börja på ett nytt jobb kan verkligen kännas nervöst som tusan. Men lugn, med rätt förberedelser hjälper du dig själv att komma i fas.

Annons

Johanna Mix, verksamhetschef på Proffice, vet både hur det är att vara ny på jobbet – och hur viktigt det är att som arbetsgivare ge nya medarbetare en bra start. Hon menar att det riktiga startskottet går redan innan första dagen.

”De första veckorna kan upplevas som ett rutinlöst kaos. Det blir lite kortslutning i hjärnan med så mycket nytt”

– Ett bra tips är att ställa frågan till sin blivande chef hur introduktionen kommer se ut. Introduktionen kommer att vara helt avgörande för din framgång i din nya roll. Chefer är olika bra på detta. Våga ställ kravet att få en plan och kanske en mentor så du vet vem du kan vända dig till när det gäller det praktiska: Inlogg, eventuella utbildningar i olika system, information om policys, processer… och så vidare.

Läs också: Så skapar du en bra relation till din chef.

Hon tycker sig se att de företag och chefer som lägger stor vikt vid introduktion mer sällan stöter på patrull med sin nya personal. Men att du som nyanställd tar ansvar för att hålla linan öppen med din nya chef, är A och O för att du ska lyckas på ditt nya jobb.

– De första veckorna kan upplevas som ett rutinlöst kaos. Det blir lite kortslutning i hjärnan med så mycket nytt. Så be gärna om regelbundna avstämningar med din chef, där du frågar vad hen förväntar sig av dig just nu. På så vis får har ni en gemensam överenskommelse, där det blir tydligt från båda håll när du är redo att ta nästa steg.

•••

7 tips som säkrar din succéstart

1. Ta extra marginaler

Du vill inte komma för sent – särskilt inte första dagen. Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck. När du är stressad (och sjöblöt av svett) har du dessutom mycket svårare att ta in ny information.

2. Anteckna

Hugg tag i ett block och skriv ner så mycket som möjligt de första dagarna, för du kommer inte att komma ihåg ens hälften av det du hör. Det är bra för inlärningen att skriva och ger dig också möjligheten att notera frågor. Det visar dessutom att du är intresserad och ambitiös. Du slipper också ödsla dina nya kollegors tid genom att ställa samma frågor flera gånger.

3. Läs på

Förkovra dig i branschpress, googla och se efter vad som är relevant just nu, både för att framstå som professionell men inte minst för att kunna hänga med i diskussionerna i lunchrummet. Många läser på inför en intervju, och visst det är en konst i sig att faktiskt få jobbet, men den verkliga utmaningen är att visa vad du går för under din provanställning!

4. Var lyhörd och observant

Försök att se, lyssna och känna in vilka informella regler som gäller. Klädkod, policy för privata telefonsamtal och så vidare. Det är viktigt att du har koll så att du inte blir den som uppfattas som avig eller lite udda i början.

5. Var rimlig

Skruva inte upp dina förväntningar på dig själv under de första veckorna. Inbillar du dig att du ska kunna leverera från dag ett blir du besviken. Fråga istället vad som förväntas av dig, då kan du slappna av och bara fokusera på att lära dig så mycket som möjligt.

6. Lär känna dina närmsta kollegor

Visa att du är intresserad, både professionellt och privat. Försök att identifiera de personer som trivs, har fungerande rutiner och är framgångsrika. Låt dig inspireras. Plocka sedan russinen ur kakan och tillsätt din egen twist = succé!

7. Töm agendan

Planera inte in så mycket aktiviteter vid sidan av jobbet de första veckorna. Det är bara att acceptera: alla nya intryck kommer att göra dig helt slut i huvudet.

Lina Hovling
Publicerad 18 september 2015
Föregående Nästa