Så når du nya höjder – 3 tips
4 Jan 2013 kl: 00:00

Så når du nya höjder – 3 tips

Carolina Lundqvist är högskolelektor i idrott med inriktning mot idrottspsykologi. Parallellt jobbar hon som rådgivare till elitidrottare. Vi träffar henne på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm för att ta reda på hur viktiga de ­psykologiska aspekterna ­egentligen är för att bli framgångsrik, och hur vi kan lära av idrotts­psykologin även i andra yrken.

– Du kommer ingenstans om du bara har ­psykologin. Däremot kommer du inte heller att lyckas om du har allting förutom psykologin. Enkelt förklarat måste du ha båda delarna.

Carolina vet vad hon pratar om. Hon har själv en idrottsbakgrund och tävlade under många år i judo. Som många andra var hon inte alltid sitt bästa jag när det väl var skarpt läge.

– Jag var ett ganska typiskt exempel, jag ­presterade bra när det var lagom motstånd, men när det verkligen gällde underpresterade jag ­ganska ofta.

 

Förmågan på att fokusera viktig

Hon berättar att hon försökte överbrygga ­problemet genom att träna mer på det fysiska ­planet men att de psykologiska aspekterna aldrig fanns med. Snart började hon se ett mönster.

– Oavsett hur vältränad och teknisk du är kommer det inte att gå bra om du inte har ­förmågan att kunna fokusera och vara när­varande när det är skarpt läge.

 

Insikten fick Carolina att börja intressera sig för psykologi och så småningom började hon att studera idrottspsykologi vid Halmstad högskola.

– Jag insåg ganska snabbt att det finns en ­otrolig potential i att jobba med små psykologiska detaljer. Det kan ge stor effekt i såväl idrotten som i andra prestationsinriktade yrken.

– Det vi talar om är mänskliga mekanismer. Det handlar om att ta sig från tanke till mål och att kunna hantera vägen dit hur den än ser ut med motgångar, omvägar och snedsteg.

 

Vad är det då som karaktäriserar en framgångsrik idrottare?

– En viktig förmåga elitidrottare har är att kunna sätta upp mål och visioner, kämpa mot målen även när det tar emot samt att kunna njuta av ­resan. Det är till exempel inte ovanligt att idrottare drabbas av skador men ändå lyckas kämpa på och se långsiktigt.En annan egenskap Carolina tar upp är ­förmågan att kunna spränga gränser.

 

– Många framgångsrika elitidrottare fortsätter hela tiden att utmana sig själva för att se hur långt de verkligen kan nå. Det handlar om att ha ett öppet förhållningssätt och att inte begränsa sig i onödan. Ytterligare en viktig framgångsfaktor Carolina pekar på är att vara harmonisk och accepterande i sitt yrkesval.

 

– Det handlar om att satsa på det du verkligen vill göra och att samtidigt vara harmonisk i det val du gör, oavsett vad andra tycker och tänker. – Men viktigast av allt är att ha en inre ­motivation. Oavsett vad du väljer att göra i livet kommer ditt val inte att vara roligt hela tiden. Men om du har den inre drivkraften kan du klara av det mesta.

 

Acceptans. Många situationer i livet kan vi inte påverka. Vi behöver inte tycka om det, men vi måste lära oss att acceptera det. På så sätt slipper vi ett extra stresspåslag och får lättare att hantera dessa situationer.

Positiv psykologi. Prova att göra ett perspektivskifte, försök se dina ­styrkor istället för att fokusera på det som kan vara problem.  Alla situationer du är med om ger dig verktyg för framtiden.

Inre motivation. Din moti­vation och drivkraft måste komma inifrån. Vägen till ditt mål är inte alltid rolig och lätt. Men om din drivkraft kommer inifrån håller den i längden.