2 Sep 2008 kl: 00:00

Så hittar och odlar du din talang!

– När du upplever att tiden försvinner, då vet du att du har talang för det du håller på med, säger coachen Tone Stokkvik. Tone menar att vi föds med olika talanger, och att de är som muskler.

 

En talang som tränas upp blir en styrka.Man kan till exempel träna upp sin förmåga att vara lyhörd, och man kan bli bra, men för att bli riktigt bra på det behöver man ha talangen också.

– Ofta är våra talanger så självklara och naturliga för oss att vi inte riktigt ser dem – vi tror att ”så här är det väl för alla?” Men det är det inte, och därför är det viktigt att leta efter de tillfällen då man känner att man är i sitt rätta element, som en del uttrycker det.

 

Ett sätt kan också vara att fråga omgivningen vad de tycker att man är bra på. I Sverige har vi inte riktigt språket eller kulturen att tala om våra talanger, tycker Tone Stokkvik. Kanske har det med den baktalade jantelagen att göra – den som pratar om sina fördelar uppfattas lätt som att den förhäver sig. Men det gör man egentligen inte alls, så länge det inte sker på någon annans bekostnad, menar Tone.

– Nej, snarare gör man både sig själv och företaget man arbetar för en tjänst. Om man inser och förklarar att det här är jag bra på, finns det större chans att ens chef kan placera en på en tjänst där man verkligen passar. Det kommer också att göra en själv lyckligare på jobbet, eftersom man känner att man klarar av sina uppgifter och utvecklar sina färdigheter.

 

Tone Stokkvik har själv identifierat att hon är duktig på att vara lyhörd samt maximera saker, förfina och förädla och hitta guldkornen i det människor berättar, därför är hon coach. Någon annan kanske lyssnar efter problem i allting och passar perfekt på en tjänst som handlar om att göra riskanalyser.

– Det är viktigt att ta ansvar för sin talang. Om jag ständigt ska maximera bränner jag lätt ut mig. På samma vis kan en problemsökare lätt uppfattas som en gnällig bromskloss. Det fungerar som Spindelmannens pappa säger: ”Med stora krafter kommer stort ansvar”.

Att träna upp sina talanger till styrkor gör man genom att ägna sig åt dem, säger Tone. Att du har talang för något betyder inte att det alltid kommer att kännas enkelt och smidigt, alla jobb känns trista ibland.

Men i stort: Gå på magkänslan och fokusera på det som ger dig tillfredsställelse.

– Jag vet att det kan uppfattas som ett kontroversiellt sätt att tänka, men som någon sa: är en elev svag i matte sätts det ofta in extraresurser för att eleven ska bli bättre i stället för att låta eleven ägna sig åt att utveckla det han eller hon är bra på. På sikt kan eleven bli så pass bra att han eller hon har råd att anställa en revisor!