Så hittar du de ”osynliga” jobben
3 Okt 2018 kl: 00:00

Så hittar du de ”osynliga” jobben

Artikeln publicerades första gången 2015.

Tanja Parkkila grundade sajten Doldajobb.se och Facebooksidan med samma namn år 2010. Syftet var att skapa en mer rättvis arbetsmarknad genom att informera arbetssökande om att sju av tio jobb inte förmedlas i det offentliga rummet. I dag har den andelen ökat ytterligare.

– Andra kanaler än jobbannonser har kommit att dominera. Till exempel karriärsajter som Linkedin, där arbetsgivaren själv kan söka medarbetare utan att anlita ett rekryteringsföretag, säger Tanja Parkkila.

”Det är inom de mindre företagen som många nya jobb skapas.”

Men framför allt beror förändringen på att vi har ett småföretagarsamhälle, menar hon.

– Det är inom de mindre företagen som många nya jobb skapas, men småföretagare slänger oftast inte ut en massa pengar på jobbannonser. De är känsliga för felrekryteringar, litar inte på arbetsförmedlingen och har oftast inte råd att anlita rekryteringsföretag. I stället skannar de sina kontaktnät för att hitta rätt kandidat. Som arbetssökande är det därför viktigt att ha koll på vilka småföretag som finns där du bor och själv ta kontakt med dem.

Generellt sett är omvärldsbevakning Tanjas främsta tips för att hitta de dolda jobben. Genom att hänga med i vad som händer i företag och branscher som intresserar dig kan du ligga steget före och nästan söka jobben innan företagen vet att de behöver anställa. Men sociala medier som Facebook och Linkedin är som sagt också en vanlig väg till att få nytt jobb.

Tanja menar att sociala medier egentligen bara en ny infrastruktur för de traditionella och välbeprövade sätten att söka och få jobb: via direktkontakt, riktade ansökningar samt genom kontakter och nätverk. Hon ger några exempel på hur sociala medier fångar upp de tre metoderna:

– Du kan ta direktkontakt med intressanta arbetsgivare genom att ställa frågor eller kommentera deras uppdateringar på Linkedin eller Facebook. En riktad ansökan kan du skicka genom att skriva ett kort meddelande till en arbetsgivare på Twitter och länka till din Linkedin-profil. Och syftet med sociala medier är ju att knyta kontakter och utbyta erfarenheter, så nätverkandet i sig skapar möjligheter till nya jobb, uppdrag och värdefulla kontakter.

”Börja bearbeta arbetsgivare redan innan du är jobbsökande.”

Genom att använda sociala medier på ett smart sätt kan du både ta reda på var du vill arbeta, visa potentiella arbetsgivare vem du är och till och med ta direktkontakt med dem. Och kom ihåg att inte vänta tills du dagen då du står utan jobb eller har tröttnat på ditt nuvarande.

– Det allra bästa är att vara aktiv, knyta kontakter och börja bearbeta arbetsgivare redan innan du är jobbsökande. Då ökar du dina chanser till drömjobbet ytterligare, avslutar Tanja.

•••

5 tips för att hitta dolda jobb

1. Tolka nyheterna smart
Läs dagstidningar, fackpress, branschsajter, företagsbloggar och liknande. Lär dig läsa mellan raderna så att du förstår att ”aha, här kommer det ­genereras jobb inom en snar framtid” när du läser om exempelvis en ­nyetablering. Då kan du skicka in din ansökan innan alla andra.

2. Hitta småföretagen
Använd sajter som Företagsfakta.se och Hitta.se/branscher för att få fram vilka företag som finns inom din bransch eller på din ort. Gå igenom företag för företag och läs allt du hittar om dem. Kontakta dem med en ingång som ”Grattis till den nya storordern! Kommer det komma nya tjänster av det här?”

3. Använd sociala medier
Använd sociala nätverk som Facebook och LinkedIn för att skapa direkt­kontakt med arbetsgivare, skicka in ansökan eller hålla koll på vad som händer hos dem. Du kan även gå med i branschspecifika grupper och skriva ett inlägg där du presenterar dig och berättar att du är intresserad av jobb.

4. Ta direktkontakt
Var traditionell och kontakta arbetsgivare du är intresserad av genom att ringa eller knacka dörr. Men gör det på ett annorlunda sätt som visar att du är genuint intresserad. Varför inte lämna över en kreativ ansökan med ett ­förslag på hur företagets nya produkter eller reklam skulle kunna se ut?

5. Gör en tävling
Sprid ut bland dina kontakter att du söker jobb – kanske genom en rolig lapp i trapphuset eller ett inlägg i sociala medier – och be dem sprida det ­vidare. Gör en kul tävling och utlova biobiljetter eller en middag för två till den som ger det bästa tipset som leder till anställning.