Så fixar du utlandspraktik
26 Mar 2011 kl: 00:00

Så fixar du utlandspraktik

→ Fundera på syftet
Vad vill du göra? Gör en lista över tänkbara arbetsområden och möjliga resmål. Är du intresserad av omvärldsfrågor kan du praktisera på någon av EU:s institutioner eller inom ramen för färdiga program i något av FN:s underorgan. Sök även på platssajter som Globalplacement.com.

→ Åk som volontär
Vill du åka som volontär finns många alternativ. Projects abroad har ett stort utbud av volontärjobb och praktikplatser. Vill du jobba med bistånd kan du ansöka hos Kooperation utan gränser, som har verksamhet i bland annat Afrika och Latinamerika. Läs mer om biståndsarbete på Globalportalen.org.

→ Skriv kontrakt
När du har fått en praktikplats, se till att skriva ett avtal med arbets­givaren där arbetsuppgifter, tider och eventuell lön är fastställt. Förutom att vara en trygghet om konflikter skulle uppstå är det ofta nödvändigt för att praktiken ska tillgodoräknas av institutionen.

→ Ansök om visum
Behöver du ett studentvisum eller arbetsvisum? Det beror helt och hållet på vart du åker. Tänk på att reglerna kan variera beroende på om praktiken är betald eller inte. Kontakta landets ambassad i god tid för information om vad som gäller. För praktik inom EU behövs inget visum.

→ Sök stipendier
Tänker du åka till ett EU- eller EES-land kan du få praktiken godkänd som Erasmuspraktik och söka Erasmus praktikstipendium. Sida finansierar resestipendier för obetald praktik inom internationella organisationer. Du kan också beställa en skräddarsydd lista från Stipendier.se eller Globalgrant.com.

→ Översätt dina betyg
Genom Ladok eller från din institution kan du få en engelsk version av dina universitetsbetyg. Ofta finns även kursplaner på engelska. Gymnasiebetygen kan din gamla skola oftast hjälpa dig att översätta. Många länder är noga med att alla handlingar ska se officiella ut. I vissa fall kan stämpel från det svenska utrikesdepartementet krävas.

→ Fixa cv:t
Tänk på att formen för ansökningsbrev ofta är mer formell utomlands. Har du inte tid att översätta cv:t själv kan du anlita en auktoriserad översättare. Ofta måste du även skicka ett rekommendationsbrev från en tidigare chef eller handledare. Be en trovärdig
person som känner dig väl.

→ Sök på plats
Är du tillräckligt kaxig och har lite marginal i resebudgeten kan du söka praktik på plats. Finns det någon du känner som har varit där förut och kan tipsa om kontakter? Åk dit och reka. Skriv upp adresser och förbered ansökningar innan du reser.

→ Se upp för oseriösa arbetsgivare

En utlandspraktik kan vara meriten som ger dig drömjobbet. Men se upp för oseriösa arbets­givare. Kolla med tidigare praktikanter vad du kan förvänta dig. Hur mycket handledning erbjuds och vilken typ av uppgifter kan bli aktuella? Ring i stället för att mejla för att få en bättre uppfattning om företaget.