15 Dec 2009 kl: 00:00

Så blir utlandsvistelsen CV-guldkorn

– Det första och det viktigaste är att dina utlandsvistelser inte blir till luckor i cv:t. Se till att du själv tycker att de är en merit och stå för att det var ett medvetet val som har varit bra för dig. Då behöver du inte sitta och rabbla klyschor på ett krystat sätt när ämnet kommer upp, säger Nina Jansdotter, karriärcoach på TGIM – Thank God it’s Monday.

Vad du än har ägnat dig åt på dina resor har du med dig några saker hem: du har snappat upp ett språk, byggt upp ett nytt nätverk och fått insyn i olika kulturer. Du kan också ha blivit bra på teamwork genom att jobba med folk från många olika länder. Och ofta lär man sig att sätta upp mål och sporra sig själv även i ett mindre mentalt krävande arbete, menar Nina Jansdotter.

– Lyft fram din personliga utveckling av utlandsvistelsen. Du har säkert lärt dig av dina misslyckanden, vågat saker och blivit starkare och tryggare. Eller insett att det svenska sättet att göra saker inte alltid är det bästa.

Reseledare:

Visar på att du har vässat dina ledaregenskaper, kan övertyga och få med dig människor och att du kan spexa. Du är bra på service och har förvandlat missnöjda resenärer till glada fans. En reseledare är också lite som en projektledare, och får vara beredd att hoppa in lite här och där i olika roller och lösa olika problem.

Café- eller Barjobb:

Du har fått aktiv träning i service, något som är med på topplistan över egenskaper som arbetsgivare söker. Du har använt din sociala kompetens och givetvis övat ett visst språk. Du har säkert också övat på att klara av stress.

Butiksjobb:

Tränade upp din servicekänsla, du hade kanske ansvar för ett visst område och lärde dig lite administration. Du har en förmåga att ta folk och du fick eventuellt erfarenhet av att jobba under en viss typ av chef eller lärde dig butikslogistik. Kanske var du också den som höll humöret uppe och peppade andra på arbetsplatsen?

Volontär på barnhem/hundkennel/rädda regnskogen:

Visar att du tycker att det är viktigt att bidra till en hållbar utveckling för miljön eller för andra människor. Du har fått ett bra nytt nätverk på kuppen, vid sidan av språkträning.

Au pair:

Du har bott i en annan kultur och anpassat dig till andras seder och bruk. Du har lärt dig ett språk, haft ansvar och planerat, samt byggt upp ett nätverk.

Backpackat jorden runt med minimal budget:

Visar att du kan få ut maximalt ur något minimalt. Du har insett att livskvalitet inte handlar om pengar, och att du kan vara kreativ och trolla fram resurser, en ”det går om man vill-anda”. Och du har träffat enormt många intressanta människor och fått mycket insikt i hur andra har det.

Varit dykinstruktör:

Haft ansvar för personers säkerhet, gällde att ha koll på minsta detalj. Övat upp din pedagogiska ådra genom att ge instruktioner. Varit ledare.

Pluggat utomlands:

Vid sidan av de faktiska kunskaperna som du snappat upp på universitetet eller högskolan kan du framhålla en viss kunskap eller en specifik kurs som inte går att få här hemma i Sverige. Och som sagt: du har med dig ett nytt språk, ett nytt nätverk samt en insikt i en annan kultur och andra regler och synsätt.

Text Malin Sund