Föregående Nästa

Plats 3: Elina Berglund har insett att hon behöver hjälp för att lyckas

Plats 3: Elina Berglund Scherwitzl
03 december 2015

I dag är Elina Berglund Scherwitzl inte bara ett matematiskt snille och partikelfysiker som var med och upptäckte Higgs-partikeln – hon är dessutom känd för appen Natural Cycles som hjälper kvinnor hålla koll på sin menscykel.

Annons

Berätta om Natural Cycles!

– Det hela startade för att vi såg ett behov och en möjlighet att förbättra världen och situationen för kvinnor. Genom att analysera kvinnors menscykel och temperatur har vi utvecklat en algoritm som gör det möjligt för kvinnan att utgå ifrån hur hennes kropp naturligt fungerar och hittar hennes egen unika cykel. Teknik har alltid varit nära mig och det känns häftigt att kunna utnyttja dessa kunskaper för att skapa något som jag kan följa från grunden och se det växa.

”Ofta är det mitt samvete som ger mig den största driften. Jag är en person som alltid måste göra mitt bästa och det är något jag inte kommer ifrån”

Hur går man från partikelfysiker till att analysera menscykler?

– Egentligen är det rätt likt! Det jag gjorde som partikelfysiker var att analysera data genom statistiska metoder. Det jag sysslar med i dag är bara en annan sorts analys, men med helt andra metoder.

Vad är det mest uppstickiga du har gjort i år?

– Det jag är mest stolt över, som också varit en milstolpe i projektet, är att jag har gått från att vilja göra allt själv till att inse att jag behöver hjälp för att lyckas. Jag insåg att om vi ska kunna bli framgångsrika utanför landets gränser behövde jag ett bra team. Ett team som kan ta produkten till högre höjder och längre längder. Vi har gått från att det bara var jag till att vi i dag är fem personer i produktteamet och totalt 14 anställda.

Vad driver dig?

– Ofta är det mitt samvete som ger mig den största driften. Jag är en person som alltid måste göra mitt bästa och det är något jag inte kommer ifrån. Det är väldigt viktigt för mig att jag ser mig själv jobba framåt och kan se resultat av det arbete jag gjort.

Vad ser du fram emot med 2016?

– Det ska bli roligt att lansera en helt ny version av produkten med ny design och nya funktionaliteter. Jag ser verkligen fram emot att få se reaktionerna hos våra kunder och hoppas att de kommer att tycka om den förändring och förbättring vi jobbat så hårt för.

Tillbaka till listan

Amna Kodzaga
Publicerad 03 december 2015
Föregående Nästa