16 Sep 2009 kl: 00:00

Höj din lön – ALLT inför lönesamtalet

1. Lista din kompetens

Det största misstaget du kan göra i en löneförhandling är att inte vara förberedd enligt Shortcuts HR-expert Kristoffer Palmblad. Han tipsar om att skriva en lista på varför du är värd löneförhöjning, till exempel att du är effektiv och får saker gjorda, gör bra affärer och är omtyckt av kunder (läs Förslag på argument).

 

2. Kolla lönestatistik

Kristoffer påpekar även att det är bra att kolla med facket hur du borde ligga till lönemässigt. En annan måttstock är att undersöka vad kollegor med liknande arbetsuppgifter och erfarenhet har för lön. Vill du ta reda på lönenivån för din bransch/yrkesgrupp kan du hitta statistik på olika sajter (läs mer: Jämför din lön!).

 

3. Välj ett bra tillfälle

Kan du välja när du ska löneförhandla, gör det precis efter att du har avslutat ett lyckat projekt eller när du har presterat bra på jobbet.

 

4. Avvakta

Låt chefen komma med första budet, försöker hon eller han fråga dig först om vad du tycker ställ en motfråga och bolla tillbaka.

 

5. Tänk i tre steg

Enligt Maria Sundling Grundtman, ombudsman på fackförbundet Jusek, ska du tänka i tre lönebud: Ankringsbudet som är en lön som är realistisk men hög och den du börjar med, mållönen som du siktar på och lägsta budet som är den lönenivå du inte tänker gå under.

Hon varnar också för att nöja sig med en låg lön, detta kan signalera ett dåligt självförtroende eller att du inte tycker att du gör ett bra jobb.

 

6. Kom med vettiga argument

Att din kollega fick 1000 kronor mer eller att du tycker att ”det är dags för en löneförhöjning” kommer inte att hjälpa. Satsa i stället på att ge logiska förhandlingsargument, det vill säga peka på fakta och konkreta resultat, helst kopplat till hur det har ökat lönsamheten för företaget. Områden du kan argumentera kring är: prestation, ansvarsområde, resultat, befogenheter (läs: Argumenten som ger dig högre lön). Tänk att du ska övertyga chefen, inte övertala.

 

7. Ha en reservplan

Strandar förhandlingen och du och chefen inte kommer någonstans, be om att få ta ett nytt möte om några dagar eller se till att ha en reservplan om svaret blir ett bestämt nej. Du kan till exempel be om olika förmåner i stället för högre lön (läs: 10 smarta löneförmåner 2009).

 

8. Sista utvägen

Byt jobb – det brukar i regel höja lönen. Vill du inte riktigt gå så långt kanske du kan byta jobb inom företaget?

 

Läs mer:

Argumenten som ger dig högre lön

När du kliver in i samma rum som chefen för att löneförhandla, kan du se till att du har några av följande argument att ta upp!

Löneförhandling – ta eget initativ eller inte?

Du borde ha högre lön men är inte säker på om du ska ta och knacka på dörren eller inte. Så här tycker cheferna:

Bästa tipsen inför löneförhandlingen

Leder ett högt löneanspråk till några extra tusenlappar eller blir du bara betraktad som en drömmare? Vilken är den största fallgropen i en löneförhandling och vad behöver man göra för att ta de stora löne¬kliven? Shortcut har frågat fem arbetsgivare hur du ska göra för att få en bra lön.

Så förbereder du dig enligt rekryteraren

Gunilla Zachariasson, rekryteringskonsult på Academic Search ger dig förslag på vad du ska tänka

Checklista inför ditt lönesamtal

Med handen på hjärtat, ställ dig följande fråga innan du kliver in i samma rum som din chef för att fixa några extra tusenlappar på kontot: Är jag verkligen värd en löneförhöjning?

Löneförhandling – misstagen du inte ska göra

Du är inställd på ett saftigare lönekuvert och kan riktigt känna lukten av pengarna – så här undviker du att falla på målsnöret enligt cheferna!

Lönen – en hemlig historia

Lönen. Så hemlig. Så tabu. Men trenden är på väg mot en större öppenhet om storleken på lönekuvertet.

Värsta jobben – med de högsta lönerna

De har USA:s tuffaste jobb, men får i gengäld får väldigt bra betalt. Tidningen Business Week har listat de värsta jobben som ger mycket klirr i kassan.

Så mycket tjänar chefen

Nyfiken på din chefs lönekuvert? Det kan innehålla mindre än du tror! Här är statistik från i våras på vad cheferna tjänar.

10 smarta löneförmåner 2009

Glöm inte bort löneförmånerna när du löneförhandlar. Här är årets 10 smartaste:

Därför höjer chefen din lön!

Efarenhet eller prestation – vad väger tyngst? Fyra chefer avslöjar hur de sätter lön, och hur stor roll ett lyckat projekt spelar!

Se upp för förmånsfällorna

Ska du förhandla lön? Glöm inte att förmåner kan vara ett bra komplement! Vi listar vilka förmåner som foväntat nog är skattefria, vilka som du bör förhanlda om och vilka du bör undvika.

Lär dig prissätta dig själv

”Att prissätta sig själv och sina egna tjänster handlar mycket om självkänsla och självförtroende. Det gäller att vara trygg i att jag är värd en viss summa – och sedan klara av att förmedla den känslan.”

Vänsterhänta får mer i lön

 

 

Löne-frågor till HR-experten Kristoffer Palmblad:

Vilken är den största fallgropen i en löneförhandling?

Löneförhandlingsfråga – övertidsersättning?

Vad är rimligt löneanspråk?

Är det en rimlig lön?

Hur mycket tjänar en redaktör på en tidning?

Lön för informatör?

VD-lön?

Diskutera lön&förmåner i Shortcuts forum