Här är ditt viktigaste karriärval
3 Jan 2012 kl: 00:00

Här är ditt viktigaste karriärval

Lägger du ner en massa tid på att få ett visst jobb? Drömmer du om att jobba för en särskild arbetsgivare? Tänk om. Experter som vi har pratat med menar att det snarare är chefen du ska sikta in dig på.

Det finns två inte helt ovanliga berättelser på temat karriär och chefer. Den första handlar om chefen som ser din oanade kapacitet och med fast hand och okuvlig tilltro till din förmåga pushar dig framåt i organisationen – och på så sätt banar väg för toppjobbet och en strålande karriär. Den andra handlar om chefen som lyckas förvandla det som borde ha varit drömjobbet och grädden på cv-moset till en mardröm, som får dig att tvivla på din förmåga, tappa all arbetsglädje och gå in i väggen. Eller i varje fall komma ut som en mer stukad människa på andra sidan.

För chefen är inte bara en av de allra viktigaste faktorerna för att vi ska trivas på jobbet. Det är dessutom en av de viktigaste framgångsfaktorerna. När psykologen och utvecklingskonsulten Ylva Elvin-Nowak och hennes kollega Heléne Thomsson undersökte vilka bakomliggande faktorer som gjorde att en del blev vd och andra inte – ja, då visade det sig att en chef som gav mycket support var av stor betydelse för dem som hade kommit en bit i karriären.

– Det praktiska en chef kan bistå med – kontaktnät, konstruktiv feedback och en push framåt – är en del, men det handlar inte bara om det. Det handlar även om den mentala processen, att man får hjälp med att se sig själv framåt, var är jag om tio år? säger Ylva Elvin-Nowak.

Ändå är chefens betydelse något som många reflekterar ganska lite över – framför allt i början av karriären, när det egentligen är som viktigast att ha en bra och stöttande chef. Som nyexad tänker man mycket på att man ska få jobb på ett namnkunnigt bolag. Men chefen är egentligen viktigare än både företaget och tjänsten menar Sara Sterner som är partner och rekryteringschef på rekryteringsbolaget Agentum.
− Med en sjukt bra chef kommer man vidare ändå. Får man däremot en bra tjänst men en dålig chef har man förvisso en snygg titel på sitt cv, men risken är att man inte kommer vidare – i varje fall inte genom chefen.

Vill man ta ansvar för sin karriär och göra strategiskt smarta val är det alltså lika viktigt att kolla upp chefen som att ta reda på allt om företaget, kulturen och tjänsten. Och det kan absolut även en nyexad göra, menar Sara.
– Ta diskreta referenser från någon som jobbar nära chefen. Hur stämningen är i den personens team säger en hel del. Eller passa på att fråga under intervjun är när arbetsgivaren undrar om du har några frågor. ”Hur är du som chef?” och ”Vad krävs av dina medarbetare för att du ska vara en bra chef?”. Det är ganska oskyldiga frågor som folk älskar att svara på, och som ger en indikation på att du är seriös, säger Sara Sterner.

 

Läs mer: » Så kollar du upp chefen


En bra chef:

  • ska kunna ge konstruktiv feedback,
  • ska kunna delegera,
  • gör sina medarbetare delaktiga,
  • ska kunna motivera,
  • anpassar sitt ledarskap
  • är tydlig
  • fungerar helt enkelt som en dörröppnare
  • tar tillvara dina intressen,
  • ger dig stöd och feedback så att du kan växa och utvecklas,
  • marknadsför dig och ger dig draghjälp i karriären.

Är din nya chef en mardröm? Så löser du det:


1) Rannsaka dig själv
Vad är det som inte är bra? Vad är det jag saknar? Kan jag själv göra något för att det ska bli bättre?
2) Kom ihåg att bidra
Det är viktigt att vara medveten om att chefskapet är en relation, där man är två som bidrar. Chefen har det yttersta ansvaret, men det innebär inte att man som medarbetare inte har något ansvar alls för att det ska fungera.
3) Prata med hefen
Visst, man kan ha en skogstokig chef. Men att vara otydlig med sina egna förväntningar och krav funkar aldrig. Vill du ta ett steg vidare i karriären, eller ha mer feedback, då måste du formulera det. Chefen är ingen tankeläsare.

4) Dags att dra?
Om det inte hjälper att berätta för chefen vad du behöver för att utvecklas och må bra är det läge att fundera på att söka dig vidare. Man kan få en chef som tycker att man är fantastisk, eller en chef som inte tycker att man är bra alls. Och om man får en chef som inte tycker att man är bra, då är det läge att röra på sig.