Guide: Så klarar du första tentan
10 Sep 2013 kl: 00:00

Guide: Så klarar du första tentan

Nollningen är avklarad, du har börjat komma in i det där med att gå på föreläsningar och skönlitteraturen i bokhyllan har nu bytts ut mot fackböcker. Smekmånaden är med andra ord över och det är dags för din första salstenta. Förutom att vara nervös över om du har fyllt huvudet med rätt kunskaper vet du ju faktiskt inte riktigt vad som väntar dig. Därför är förberedelser a och o.

Noterat!

Du kommer inte kunna lära dig alla kursböcker utantill, därför är det en bra grej att delta på föreläsningarna. Där får du en hint om vad din föreläsare tycker är viktigt och kommer fokusera på när tentan väl kommer. Att anteckna är dessutom ett bra sätt att pränta in saker i minnet och guld värda när du börjar hårdplugga.

Hitta pluggkompisar

Att plugga i grupp passar inte alla men om du hittar ett gäng du fungerar med kan det vara bästa sättet att nå resultat. Det finns alltid saker du har pluggat in som dina kompisar inte gjort och vice versa, passa på att lär av varandra minst lika mycket som ni lär av föreläsningar, böcker och anteckningar. Skriv ner allt ni anser vara viktigt och förhör varandra tills allt sitter.

Gamla tentor

Det finns föreläsare som är kluriga och skriver om tentorna för varje år men det finns också de som inte gör sig så stort besvär med att ändra frågorna. Att plugga på gamla tentor kan därför vara guld värt. Om inte din föreläsare ger ut dem kan du säkert luska fram en från någon i klassen över dig. Obs! Det är inte smart att förlita sig enbart på gamla tentor men det är ett bra genrep inför det riktiga eldprovet.

5 tips!

1. Glöm inte leg! Utan legitimation blir det ingen tenta och det är en fruktansvärt irriterande miss att göra när du lagt många timmar på att plugga.

2. Sov ordentligt! Du behöver ha full fokus hela tentan igenom så en god natts sömn innan tentan är att rekommendera.

3. Fördela din tid. Gå igenom alla frågor först och börja med de du kan. Fastnar du på en fråga, gå vidare och återkom till den på slutet.

4. Ta med dig mycket fika, godis och dricka. Du kommer behöva fylla på med energi efter hand. Tänk dock på att ta med dig tyst mat så att du inte stör din granne.

5. Använd öronproppar. Din granne kanske inte har med sig tyst mat eller åkt på årets hösnuva och då är det en fröjd att kunna stänga ute oönskade ljud.