1 Mar 2008 kl: 00:00

EU:s man i USA

Mattias Sundholm har alla sex säsonger av presidentserien Vita Huset på dvd. Han kallar sig själv ett stort fan. Och snart blir Washingtons politiska intriger vardag för Mattias Sundholm när han ska föra talan för 470 miljoner europeiska invånare i världens mäktigaste land.

– Som diplomat måste man vara flexibel samtidigt som man är noga med att veta vad man tycker. Det kan tyckas paradoxalt men jag måste vara flexibel kring andras synsätt samtidigt som jag ska veta vad som är Sveriges eller EU:s ståndpunkt och inte tumma på principer som jag är satt att försvara eller främja. Karriären tog fart på diplomatprogrammet på UD. Mattias Sundholm beskriver utbildningen som ”otroligt kul” och ”ett privilegium” vilket är lätt att förstå eftersom den nio månader långa utbildningen även innehöll tre praktikperioder. Mattias Sundholm var bland annat på exportrådet i Köpenhamn och Rikspolisstyrelsen. Efter det blev det knappt tre år på UD där han jobbade som informatör om Balkanfrågor och var utsänd till Zimbabwe för att bevaka landreformen där. Och de senaste två åren har hans kontor legat i Bryssel på en avdelning som har hand om EU:s bistånd till Stillahavsregionen, Västindien och Afrika.

– Hur ska man få rent vatten i Afrika och se till att det inte dör ett barn var 30:e sekund? Sånt försöker vi få ut.

Eftersom han inte visste ”vad han skulle bli när han blev stor” och var intresserad av samhällsfrågor och språk passade diplomatin och EU-byråkratin väl. Han konstaterar att han, till skillnad från många andra svenskar, tror på europatanken.

– Hemma får vi läsa om EU:s regler för snus och hur dyrt det är att flytta kontor mellan städer. Men vi får inte läsa om fredstanken och allt välstånd och alla jobb EU hjälper till att skapa.

Trots att Mattias jobbar i en organisation med 40 000 anställda från 23 olika länder tycker han att han ändå kan se resultat av just hans egen arbetsinsats. Han menar att ett förslag som han lyckas lotsa igenom får betydligt större effekt i Bryssel än på ett departement i Stockholm. Den stora frågan är förstås om en diplomat får uttrycka några egna tankar och idéer – eller handlar det alltid om att följa landets linje? Mattias Sundholm ler.

– Om jag säger såhär: Man kan väl ge uttryck för olika nyanser i ett givet område, du kan ju välja vad du ska betona.

Jörgen Lindqvist