Därför maskar vi på jobbet
11 Sep 2013 kl: 00:00

Därför maskar vi på jobbet

Samtidigt som vissa jobbar häcken av sig och knappt har tid att äta lunch finns det andra som sitter av ungefär hälften av tiden på jobbet genom att göra absolut ingenting.

 

I avhandlingen ”Empty Labor: Subjectivity and Idleness at Work” har Roland Paulsen intervjuat 40 av dessa personer – som gör annat än att jobba under halva arbetsdagen.

– Vissa i undersökningen maskade av egoistiska skäl. De upplevde att jobbet eller vissa uppgifter var meningslösa. Andra gjorde det för att hämnas på chefen. En del hade mer ideologiska skäl, som att de inte ville bidra till ett visst samhällssystem, säger han i en intervju med Ingenjorskarriar.se.

 

Men alla latar sig inte med flit. När det handlar om att maska ofrivilligt kallar Roland Paulsen det för inlåsningsprincipen.

– Man utför sitt arbete, men vill inte avslöja att man inte behöver så mycket tid till det. Det handlar om en rädsla att få arbets­tiden neddragen eller att förlora jobbet.

 

*I undersökningen ingick personer som ägnar ungefär hälften av sin arbetstid till annat än arbete. Medverkande är framförallt kontorsarbetare, till exempel programmerare.

 

Främsta orsakerna till maskning på jobbet

Meningslöshet: Arbetsuppgifterna känns oviktiga eller meningslösa.

 

Hämndbegär: Det finns ett behov av att hämnas antingen på företaget eller på chefen.

 

Protest: Maskningen är en form av protestaktion mot att behöva bidra till ett samhälle man känner sig utnyttjad av.

 

Ofrivillig inlåsning: Man jobbar på bra och behöver inte så mycket tid som beräknats, men säger inte ifrån av rädsla för att bli uppsagd.

 

Källa: ingenjorskarrar.se