10 Jun 2014 kl: 00:00

Arla Foods föder världen och får talanger att växa

Arla Foods internationella expansion och gedigna talangsatsning var vad som lockade Carl Esselin till företaget för två år sedan. Från huvudkontoret i Danmark utvecklar han globala strategier för att attrahera, rekrytera och behålla duktiga talanger i takt med att företaget växer internationellt.

Arla har vuxit till en global aktör att räkna med, berätta!
– Ja, vi har vuxit mycket genom företagsförvärv och fusioner och bara på fyra års tid har vi ökat vår omsättning från 46 miljarder danska kronor till att i år omsätta över 70 miljarder danska kronor. Vi investerar för framtiden och står starka i den globala konkurrensen och växer framför allt på våra kärnmarknader Storbritannien, Tyskland, Sverige och Danmark, men även på nya marknader så som Kina, Ryssland, Mellanöstern och Afrika. Så, vill du vara med och forma framtidens globala mejerimarknad och har ett internationellt mindset är du just den vi söker.
I Universums senaste undersökning KarriärBarometern har Arla Foods tagit ett raketkliv i popularitet.

Vad har ni att erbjuda unga talanger?
– Många av våra unga talanger börjar sin Arla-karriär genom vårt Future 15 Graduate Programme, där vi varje år rekryterar 15 nyexaminerade ekonomer och ingenjörer. Vi har också program inom Supply Chain, som främst riktar sig till civilingenjörer och ett Talent Acceleration Programme, som är ett ledarskapsprogram för interna talanger.  Vi utvecklar morgondagens ledare internt och har du rätt driv finns det en hel värld av karriärmöjligheter att erbjuda. Under de fem år som vi haft vårt F15-program har vi tagit in 65 personer, varav 60 fortfarande jobbar kvar. För mig är det ett tydligt bevis på att vi kan erbjuda unga, ambitiösa och smarta medarbetare väldigt goda utvecklingsmöjligheter.

Och förutom traineeprogrammet söker ni även studenter som inte befinner sig i slutskedet av sin utbildning?
– Ja, nu drar vi snart igång rekryteringen till vårt internationella Summer Internship igen, som erbjuder tio talanger att under tio veckor påbörja sin karriär i en av världens största mejerikoncerner. Ansökningsperioden pågår från 1 januari till 1 februari 2014.

Vad är det som gör Arla Foods till en attraktiv arbetsgivare?
– Vi är ett kooperativ som ägs av cirka 12 000 bönder i Sverige, Tyskland, Danmark och Storbritannien. Det bidrar till en stark drivkraft till varför vi går till jobbet och en tydlig koppling till individen bakom vår råvara. Vi erbjuder en hälsosam produkt som är med och föder världen, samtidigt som vi satsar stort på tekniska innovationer och produktutveckling. Våra produkter finns överallt och alla har en koppling till dem. Med 20 000 medarbetare globalt och verksamhet i 33 länder kan vi erbjuda utveckling inom en rad viktiga områden som till exempel Supply Chain, Lead, M&A, IT och affärsutveckling. Det roligaste med mitt jobb är att träffa engagerade individer med hög ambition som vill någonstans. Jag drivs av att se dem utvecklas långsiktigt med bibehållet engagemang.