10 Maj 2012 kl: 00:00

Årets tvåa: ”Min karriär har gått i sidled”

När kompisarna i skolan drömde om ett liv som rockstjärna ville Anna Månsson bli en framgångsrik affärskvinna. En chef.
– Jag minns hur jag som barn tittade fascinerat på när stora företagsledare blev intervjuade på Aktuellt. Jag vet inte var det kommer ifrån, ingen i min familj har haft någon ledande position, men jag har alltid velat vara med och påverka, säger hon.

 

Därmed inte sagt att Anna bara har strävat uppåt under sin karriär. Snarare har hon satsat på att samla på sig så många olika erfarenheter som möjligt och hennes kompetens är minst sagt bred. Hon har stått på golvet i ett tungt, hett och smutsigt stålverk, jobbat som forskningsingenjör, ansvarat för produktionen av enorma mängder läsk och chefat över säljare.
− Man kan säga att min karriär har gått i sidled. Jag är övertygad om att det blir roligare och mer stabilt på toppen om man har stadig grund att stå på, säger hon.

 

Ett av Annas första jobb var som ledare för en liten grupp metallurgiforskare på SSAB i Oxelösund.
– Riktiga superakademiker! Jag var ju väldigt ung, bara 26 år, men mina medarbetare var nog glada över att jag chefade så att de slapp och kunde ägna sig åt sin forskning, säger Anna.

 

Hon märkte att rollen passade henne och avancerade snart till tyngre poster. Först som driftschef på SSAB:s stålverk, sedan som produktionschef på Coca-Cola. Just nu ansvarar Anna för att utveckla och driva den dagliga försäljningen till butik på Coca-Cola, och hon beskriver sitt ledarskap som drivande och extremt målinriktat.
– Jag är bra på att bryta ner det som ska åstadkommas till delmål och på så sätt få andra att leverera. Tydlighet är enormt viktigt.

 

MER OM: Anna Månsson

 

Titel: Field sales director, Coca-Cola enterprises Sverige.
Ålder: 36 år.
Bor: I Gamla Enskede utanför Stockholm.
Familj: Man och en treårig son. Ett barn till i magen.

Utbildning: Civilingenjör i metallurgi, KTH.

Några goda råd: Bygg en bra erfarenhetsbas och utsätt dig för nya situationer, även om de är läskiga.

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare 2012

» Se hela Topplistan, plats 1-30

» Se hela Heta listan, plats 31-50

» Se hela Varma listan, plats 51-75

 

 

 

I samarbete med våra kunder och partners

Insights:

Företaget som satsar på kvinnliga ledare

 

SKANDIA:
”Vi är lite vassare än andra” Hanna Jacobsson, på Varma listan över Framtidens kvinnliga ledare, vet att glädje och inspiration för teamet framåt. Och ger resultat.

» Här är hennes bästa tips till unga i karriären