Årets student 2015: Här är alla vinnarna
16 Mar 2015 kl: 00:00

Årets student 2015: Här är alla vinnarna

Det är avgjort! På årets Universum Awards stod nio unga talanger som stolta vinnare av priset Årets student inom bland annat it, teknik och ekonomi. Det gick inte att ta miste på drivet, glädjen och stoltheten som tagit dem ända fram och dragit till sig ögonen från några av Sveriges ledande företag inom respektive bransch. Vi mötte vinnarna för en pratstund i vimlet på Berns Salonger.

Daniel Emanuelsson

Årets teknolog i samarbete med ABB

as_daniel

Foto: Christian Gustavsson.

Daniel Emanuelsson är 23 år och läser industriell ekonomi på Linköpings universitet. Parallellt vid de egna studierna har han även coachat gymnasieelever i matematik och inspirerat dem till vidare studier. Nu har han också utsetts till årets teknolog av kraft- och automationskoncernen ABB och kan se fram emot ett spännande sommarjobb på företaget.

Grattis Daniel! Hur går tankarna just nu?
– Det är lite svårt att ta till sig, men framför allt är det väldigt roligt. Det är också kul att jag nu får förtroendet att göra det här projektet tillsammans med ABB i sommar!

Varför har du valt att plugga teknik?
– Jag har alltid tyckt att det varit intressant med teknik, men jag visste inte specifikt vilket område som lockade eller varför jag valde att plugga just industriell ekonomi.

Vad driver dig i karriären?
– För mig är det viktigt att alltid få ägna mig åt det jag tycker är roligast för stunden. Att alltid bli utmanad, få variation och lära mig nya saker, helt enkelt.

Se en filmad intervju med Daniel här!

Jakob Nordström

Årets nytänkare i samarbete med Danske Bank

as_jakob

Foto: Christian Gustavsson.

Den snart 26-årige ekonomistudenten Jakob Nordström har just utsetts till årets nytänkare i samarbete med Danske Bank. Förutom hedern väntar även ett sexmånaders mentorsprogram tillsammans med en av företagets ledare på managementnivå. Ett perfekt sätt att förbereda sig för en karriär inom bank och finans, med andra ord.

Årets nytänkare – grattis, hur känns det?
– Det känns väldigt bra och hedrande, och jag är väldigt glad och tacksam. Jag ser utmärkelsen som ett bevis på att det jag gjort är uppskattat. Jag drivs av att utmana mig själv och det som är förutsägbart eller förväntat – jag gillar att göra någonting utöver det självklara.

Varför är det viktigt att vara en person som tänker nytt?
– Det är viktigt att vara nytänkande för att fortsätta utvecklas och skapa bättre förutsättningar för konsumenter. Om man inte vågar utmana och blicka framåt riskerar man att bli bakåtsträvande i stället.

Vad tror du att du gör om, säg, fem år?
– Om fem år jag fortfarande ganska naiv och nyfiken, ständigt sökandes nya utmaningar. Jag kommer säkert att misslyckas många gånger på vägen, men kommer förhoppningsvis att lära mig massor av det. Jag ser fram emot större utmaningar framöver!

Se en filmad intervju med Jakob här!

Ida Mårtensson

Årets samhällsinnovatör i samarbete med Helsingborgs Stad

as_ida

Foto: Christian Gustavsson.

Ida Mårtensson är 26 år och studerar statsvetenskap vid Malmö Högskola. Som årets samhällsinnovatör antar hon sig ett skräddarsytt uppdrag som Ung Rådgivare till Helsingborgs stads ledning, som omfattar hundra timmar.

Du är utsedd till årets samhällsinnovatör. Vad betyder det för dig?
– Det känns jättehedrande att ha fått den här utmärkelsen – jag är både glad och tacksam över detta. Det betyder väldigt mycket. Det ska bli otroligt roligt att få komma igång och hjälpa Helsingborgs Stad att bli en mer gemensam stad för alla.

Vad menar du med en gemensam stad? Vad krävs för att det ska hända?
– En stad blir mer gemensam om alla invånare får möjlighet att göra sina röster hörda och ventilera sina åsikter. Det som driver mig i den här branschen är att alla ska kunna få inflytande, som en del i utvecklingen av samhället.

Var ser du dig själv i framtiden?
– Om fem år hoppas jag att jag fått fortsätta arbeta med frågor kring medborgardialog, utanförskap, jämställdhet och andra saker som gör samhället till en bättre plats för alla.

Se en filmad intervju med Ida här!

Kristofer Johansson

Årets mäklarstudent i samarbete med Skandiamäklarna

as_kristofer

Foto: Christian Gustavsson.

26-årige Kristofer Johansson är, parallellt med sina studier i fastighetsekonomi vid Karlstads universitet, även trainee på ortens Skandiamäklarna-kontor. Driv, ansvarskänsla och en social förmåga utöver det vanliga är bidragande faktorer till att han nu även kan titulera sig Årets Mäklarstudent. Dessutom får han åka till Kreta och vara med på företagets kick-off!

Grattis, du har just blivit utsedd till Årets mäklarstudent. Hur känns det?
– Det känns smickrande, väldigt hedrande och superkul på alla sätt. För mig är utmärkelsen ett viktigt kvitto på att jag gör någonting bra. Att jag är på rätt spår och har det som krävs för att klara av den här relativt hårda branschen. Mäklarlivet är väldigt omväxlande och ingen dag är den andra lik.

Vad är viktigt för dig som framtida mäklare?
– För mig är det viktigt att göra folk nöjda. Att sälja en bostad är en väldigt stor affär, oavsett om det rör sig om en lägenhet eller en villa. Såväl affektionsvärde som stora pengar står på spel för de inblandade.

Var ser du helst dig själv efter att du pluggat färdigt?
– Om fem år ser jag mig själv gärna som en franchisetagare på ett Skandiamäklarna-kontor. Mitt ultimata personliga mål är att folk ringer till mig i stället för att jag hör av mig till dem. Då har jag lyckats i mitt yrke.

Se en filmad intervju med Kristofer här!

Joachim Thomson

Årets digitala idé i samarbete med Schibsted

as_joachim

Foto: Christian Gustavsson.

Joachim Thomson, 26, pluggar till civilingenjör i industriell ekonomi vid KTH i Stockholm. Där kläcktes idén till en digital tjänst som ska hjälpa privatpersoner att bättre förvalta sina bostadslån. En snilleblixt som drog Schibsteds ögon till sig och belönade honom med utmärkelsen Årets digitala idé. Ett internship hos företagets finans- och tillväxtavdelning väntar också i sommar.

Grattis till utmärkelsen! Hur känns det?
– Jättebra. För mig är utmärkelsen viktig eftersom det visar att folk tror på vår idé och att vi kan fortsätta utveckla den.

Berätta om idén som gör dig till en vinnare här i dag!
– Jag tror att jag har vunnit det här priset eftersom jag sitter på en väldigt bra och digital idé. Ursprungligen kommer den från ett kandidatarbete på KTH där vi tog fram den optimala bolåneallokeringen för bostadslån. Vi har fått väldigt gott gehör för den här idén och hoppas att kunna kommersialisera den.

Vad kan du ge för tips till någon som vill komma på en riktigt bra idé?
– Ut och spring! Jag brukar alltid komma på de bästa idéerna när jag är ute och tränar. På ett avslappnat sätt, förstås, så du faktiskt hinner tänka ordentligt. Detta fungerar oavsett om du befinner dig i stan eller i skogen.

Se en filmad intervju med Joachim här!

Maria Lindqvist

Årets samhällsutvecklare i samarbete med Skanska / Sweco

as_maria

Foto: Christian Gustavsson.

Maria Lindqvist är inte vilken 26-årig civilingenjör som helst. Hon har nämligen tilldelats utmärkelsen Årets samhällsutvecklare av Skanska och Sweco som tack för sitt idéarbete och hållbara, kreativa tänk. En veckas praktik hos båda företagen och 10 000 kronor kommer tveklöst att förgylla hennes sommar.

Varför är du årets samhällsutvecklare?
– Det känns helt fantastiskt – och extra speciellt eftersom det är första året som det delas ut. Det här är en fantastisk kväll! Jag har vunnit på grund av mitt engagemang i de case vi haft. Jag har ett driv som jag tror hjälper mig att sticka ut ur mängden. Sedan har jag haft så himla roligt hela tiden – vilket självklart också har bidragit.

Vad driver dig – och vad vill du gör du om fem år?
– Det som driver mig är viljan att utmana mig själv och hela tiden bli bättre. Om fem år är jag på väg uppåt som fastighetsutvecklare, arbetandes med stora projekt. Hela tiden med en stor ödmjukhet, för jag vet att jag kommer stöta på mycket knepiga problem.

Berätta kort: vad gör en samhällsutvecklare egentligen?
– Samhällsutvecklare bygger de kommande generationernas städer och bostäder. De sätter upp nya mål i samhällsplaneringen och vet hur de ska uppnås.

Se en filmad intervju med Maria här!

Sara Magnusson

Årets framtida ledare i samarbete med KPMG

as_sara

Foto: Christian Gustavsson.

En bra ledare måste vara flexibel och sätta andra individer framför sig själv. Det tycker ingenjörsstudenten Sara Magnusson, 25, som av KPMG utsetts till Årets framtida ledare. Hon får också möjligheten att vässa sina ledaregenskaper genom en särskild utbildning. Under ett år får hon lära sig allt om praktiskt ledar- och affärsmannaskap, och kommer att drillas för att kunna nå sina höga karriärambitioner. Sara ligger bland annat bakom projektet Experimentfabriken, som ska göra naturvetenskap och teknik till ett fritidsintresse hos unga.

Hej årets framtida ledare! Känns helt okej att kalla sig så, va?
– Ja, det känns väldigt roligt och spännande. Det här priset är, förutom en häftig utmärkelse, också ett ledarskapsstipendium som jag hoppas ska ge mig mycket.

Vad är ditt professionella kall i livet?
– Min mission är att teknik och naturvetenskap ska kunna vara fritidsintressen som barn och unga i Sverige vill hålla på med efter skolan. Jag har jobbat aktivt med detta under många år, vilket har skapat ett driv och en passion som även har gjort att jag vunnit den här utmärkelsen. Jag drivs av den passion som finns i lärandet och att vara i klassrummet med barnen och se deras glädje och nyfikenhet. Det ger mig väldigt mycket energi. Om femton år vill jag vara världens bästa VD.

Ambitiöst! Vad skiljer bra ledare från en mindre bra?
– En bra ledare måste, mer än något annat, vara flexibel. Ledarskap handlar egentligen väldigt lite om mig som ledare och mer om de jag faktiskt leder. En bra ledare måste kunna ”flexa” och anpassa sig för att möta olika personer i olika situationer.

Se en filmad intervju med Sara här!

Lambert Rutaganda

Årets utmanare i samarbete med 3

as_lambert

Foto: Christian Gustavsson.

Lambert Rutaganda är 24 år och snart färdig civilingenjör vid Linköpings universitet. Som Årets utmanare har han inga problem med att sticka ut hakan och bli sedd som en förebild för de som vägrar kalla saker för ”omöjliga”. Detta har bland annat märkts genom stora framgånga i kickboxning och ett arbete med att upplysa unga om den gemenskap som finns inom idrottsvärlden. I prispotten ligger ett individanpassat sommar-internship hos telekomföretaget 3.

Grattis – hur känns det?
– Det känns riktigt bra. Jag är stolt över att kunna kalla mig själv årets utmanare. För mig är priset en bekräftelse på att jag verkligen gör skillnad i mitt sätt att utmana gamla strukturer och vågar vara ifrågasättande. Jag har fått ett bra bevis på att jag verkligen är motiverad och driven.

Vad gör dig till en utmanare?
– Det som gör mig till en utmanare är främst min attityd och inställning till saker och ting. Jag är en väldigt öppen person som vägrar att se någonting som en omöjlighet. Jag ser alltid saker ur ett perspektiv som gör dem möjliga att genomföra.

Vad har du får långsiktiga mål i karriären och livet?
– I framtiden vill jag helst fortsätta att jobba med människor och bidra på något sätt till att förbättra andras tillvaro. Genom det kommer jag också att fortsätta jobba med mig själv och utvecklas som person. Jag vill utmana andra att följa mig och skulle gärna bli en förebild för de som behöver en.

Se en filmad intervju med Lambert här!

Anna Henningsson

Årets IT-tjej i samarbete med Microsoft

as_anna

Foto: Christian Gustavsson.

Anna Henningsson är 27-åringen som inte hade en aning om sin fallenhet för matematik och matematik förrän hon läste ett basår för att bli fysioterapeut. Det ledde henne till Umeå och ett civilingenjörsprogram inom teknisk datavetenskap – och utmärkelsen som Årets IT-tjej som delas ut av Microsoft varje år. Nu kommer hon att verka som studentambassadör och delta i företagets många spännande evenemang.

Hur känns det att vara årets IT-tjej?
– Overkligt och jätteroligt. Att bli utsedd till årets IT-tjej känns som ett stort ansvar, men också som en stor möjlighet eftersom det är så pass viktigt för mig.

IT-branschen har traditionellt sett haft svårt att locka till sig kvinnor. Vad tror du krävs för att fler ska söka sig dit?
– Jag har själv upptäckt hur häftigt och roligt det kan vara med programmering och IT. Jag trodde inte alls att det var något för mig först. För att få fler tjejer till IT-branschen är det viktigt att börja på flera nivåer. Det handlar både om företagen och deras värderingar, men också om att få fler unga tjejer att intressera sig för teknik tidigt.

Vad fick dig intresserad av teknik?
– Det började egentligen samtidigt som jag läste naturtekniskt basår för att bli fysioterapeut. Det var då jag insåg att jag inte alls var dålig på matematik – något jag alltid trott. Eller inte dålig kanske, men matte hade alltid varit mitt svaga ämne. När jag insåg att jag klarade av det sökte jag till en civilingenjörsutbildning – och här är jag nu!

Se en filmad intervju med Anna här!