24 Okt 2012 kl: 00:00

Årets Ruter Rookie: ”Inga tankar på att bli chef”

Ruter Rookie, nätverket Ruter dams pris till en ung chef som nått långt går i år till Annica Bresky, vd och platschef på Billerud Karlsborg.

– Jag är jätteglad för den här utnämningen! Det är en signal kring att man inte alltid behöver göra som alla andra. Om man gör det oväntade kan man få vara med om saker som man inte trodde att man skulle få uppleva.

 

Annica Bresky, som knep en topplacering i förra årets utnämning av Framtidens kvinnliga ledare, är ursprungligen från Grekland och flyttade till Sverige som 16-åring. Då bosatte sig familjen i Falun och sedan dess har hon flyttat uppåt, både när det gäller karriären och det geografiska. Nu bor hon nämligen i Karlsborg utanför Kalix och chefar över 400 medarbetare.

– Jag har inte karriärplanerat mycket utan följt med flowet. Jag hade inga tankar på att bli chef utan gjort det jag tyckt vara kul och tackat ja när det funnits möjlighet.

 

Hennes tips till unga kvinnor som vill ta sig uppåt i karriären är att inte begränsa sig.

– Planera inte för mycket. Då blir man väldigt låst i sina tankar och kan gå miste om saker. Våga ha ett öppet sinnelag! Det är också otroligt viktigt att välja en bra chef och ett företag där deras värderingar stämmer överens med dina. Se också till att ha kul på vägen!

 

Ruter dam

Årets Ruter Dam, en hedersutmärkelse som går till den kvinna som befordrats till den mest inflytelserika chefsposten inom svenskt näringslivet det senaste året, går till Eva Nygren som är koncernchef för den tekniska konsultfirman Rejlers.

 

Hon utbildade sig först till arkitekt och hade inte en tanke på att bli ledare.

– Men jag har sagt ja till det jag har

Eva Nygrenblivit erbjuden och varit för nyfiken för att inte våga göra saker, säger hon.

Eva Nygren menar, precis som Annica Bresky, att det handlar om att våga.

– När en kvinna blir tillfrågad och erbjuden då innebär det att den frågan har vänts in och ut på 10 000 gånger. Den som frågar är väldigt säker på att du är ett bra val och då ska man ta chansen och tacka ja.

 

Angående att det är betydligt färre antal kvinnor än män i ledningspositioner så tror hon det kan bli en dominoeffekt.

– Om det är med en kvinna i en rekryteringsprocess kan de se kvaliteter som män kan missa. Ju fler kvinnor vi har på ledarpositioner desto fler kvinnor kan vi få in.

Om utmärkelsen säger hon:

– Det är jätteviktigt med Ruter Dam och förebilder!

 

Längre intervjuer med Annica Bresky och Eva Nygren kan du läsa i Shortcut nummer 4.