30 Okt 2012 kl: 00:00

Årets nyföretagare om hur DU lyckas

Efter att ha jobbat flera år med event insåg Lennart Söderberg att det fanns mycket som kunde förbättras.

Möten och events har ofta samma upplägg; en tråkig del med många power points och mycket text, som följdes av en ofta påkostad och rolig del med middag och underhållning.

 

Han tyckte att det kändes snedvridet.

– Jag undrade till slut om det inte borde vara tvärt om. Det borde vara nyckelbudskapen man pratar om efteråt, snarare än underhållningen.

 

Affärsidén blev därför att skapa bra och engagerade innehåll till möten och event. Men trots att han jobbat länge i branschen och kände denväl var det ett stort steg att lämna det trygga och invanda.

– Det var ett jättesvårt beslut men jag hade fått en insikt om att jag ville komma vidare och stod vid ett vägskäl. På ena sidan fanns väldigt välbetalda, konkreta, jobberbjudanden. På andra mitt eget. Dessutom var jag småbarnsförälder som nyligen hade flyttat till en villa, vilket också var något jag fick ha i åtanke.

 

Dröm sedan barnsben

För ett drygt år sedan tog han så beslutet som gav honom möjligheten att lägga upp sin karriärinriktning helt själv.

– Jag har haft en dröm om att starta eget sedan jag var sju år gammal. När jag var liten gillade jag att bygga saker. När andra spelade skjutaspel så gillade jag strategispel. Jag har en bror som startade eget tidigt och det var en inspirationskälla.

Nu när han är igång arbetar han på lite andra sätt än tidigare, eftersom han inte har några anställda. Gamla kontakter har visat sig ovärderliga.

– Jag jobbar mycket i nätverk. I större projekt så bemannar jag upp med goda kontakter och duktiga frilansare som jag har en lång relation med. Det var bra att jag tog beslutet när jag tog det eftersom jag haft tanken länge, hunnit bygga upp ett nätverk och har rutin.

 

Det har gått ett drygt år nu, har det gått som planerat?

– Det gick inte alls som jag hade tänkt. Det gick bättre! Innan jag drog igång så undrade jag om jag skulle ha tillräckligt med jobb men jag fick snabbt bra respons från gamla kontakter och personer i branschen som ville anlita mig. Det gjorde att det gick fort att få upp en volym av projekt vilket var väldigt kul. Det är också en utmaning att fokusera och våga tacka nej till uppdrag. Jag tycker det är viktigt att måna om kvaliteten i det man gör.

 

Vad har varit svårast?

– Att våga ta steget. Jag hade väldigt bra bollplan, inte minst från Nyföretagarcentrum och gamla kollegor som jag diskuterade med. Det fanns ett bra stöd.

 

Roligast då?

– Det är många saker. Dels att jag kan fokusera mycket mer på det jag vill göra, men också att jag har utvecklats otroligt mycket under det här året. Om man sitter som anställd på byrå så blir det lätt att man jobbar på samma sätt i alla projekt, i snarliga konstellationer. Nu ser de här konstellationerna annorlunda ut.  Det är större variation i kunder vilket är väldigt lärorikt och inspirationen kommer från olika håll. Sedan är det ju väldigt skönt med flexibiliteten.

 

Jobbar du mer nu när du är egen än du gjorde som anställd?

– Ja. Men det känns som mindre!

 

 

Lennarts tips till dig som vill starta eget:

1. Ta hjälp. Det finnsbra hjälp att få. Nyföretagarcentrum är ett bra exempel.

 

2. Fokusera på det du kan. Jag lägger ut bokföring och sådant på en bokföringsbyrå och gör istället det jag är bra på. Det gör att jag kan sova gott om nätterna.

 

3. Skapa en säkerhet. Frihet och flexibilitet baseras på att man bygger upp en buffert. Det är lätt att man skaffar kontor och köper massa saker men var lite försiktigt och se till att du har något att falla tillbaka på när det inte finns lika mycket jobb.

 

 

LENNART SÖDERBERG

AKTUELL: Nyligen utsedd till ”Årets nyföretagare” av Nyföretagarcentrum.

ÅLDER: 36.

BOR: Värmdö.

GÖR: Driver eventföretaget Brand Magic