10 Maj 2012 kl: 00:00

Årets etta: ”Jag försöker alltid rekrytera folk som är smartare än jag”

Charlotta Lundberg har alltid varit bra på att argumentera. Hennes mamma brukade berätta om hur hon som liten ständigt försökte få över kompisarna på sin sida.
– Jag har aldrig kunnat hålla inne med vad jag tycker, säger hon.

 

Att Charlotta vågar sticka ut är förmodligen en av anledningarna till hennes imponerande karriär som sedan den första chefspositionen, på ett telemarketingföretag, har gått spikrakt uppåt. Då var hon 29 år.
– Jag hade ansvar för 140 anställda. Det var tufft och jag tänkte ofta att ”om jag gör bort mig nu så är det mitt fel om de får sparken”, säger Charlotta.

Det var ett operativt jobb. Hon tvingades ständigt ta ställning till många stora och små frågor, och erfarenheterna hon fick gav henne en bra grund att stå på.
– Jag fattade hur viktigt det är att ha en klar bild över vad man vill åstadkomma. Och att man måste ha distans till jobbet för att inte bränna ut sig.

 

 

Vågar delegera och ger mycket ansvar

Charlotta, som i dag är direktör för kundservice- och lojalitetsavdelningarna på telekomföretaget 3, beskriver sig själv som strategisk och snabb. Hon älskar förändringar och är resultatinriktad – samtidigt som hon tycker att det viktigaste är att resan mot målet är lustfylld.   
– Det är ju lite klyschigt att säga det, men jag känner verkligen så. Jobbet är viktigt och allvarligt, men det måste framför allt vara kul, säger hon.

 

Hon återkommer ofta till ordet delaktighet, att alla på företaget ska känna ett engagemang och ansvar för helheten och inte bara det egna området.
– För ett tag sedan genomförde jag en övning där mina medarbetare fick planera någon annans arbete i stället för sitt eget. Det var nyttigt – ofta är det ju lättare att komma med synpunkter och nya infallsvinklar om man kommer utifrån.

 

Att verkligen se sina medarbetare, våga delegera och ge mycket ansvar är ett annat sätt öka engagemanget på jobbet, enligt Charlotta.
– Gör man det får man delaktighet tillbaka, åtminstone om man har rätt personer på plats. Jag har synpunkter på allt, men försöker verkligen att hålla inne med dem. Jag måste ha förtroende för dem jag jobbar med, och lita på att de vet vad de gör.

 

Det låter som en svår balansgång? Att leda utan att lägga sig i för mycket?
– Absolut, men ett knep är att rekrytera personer som är smartare än jag. Då kan jag vara säker på att det kommer att bli bra, även om de inte gör exakt som jag skulle ha gjort.

 

 

”Hjälp, det är alldeles för stort!”

På 3 hamnade hon efter flera år på språkföretaget EF. Egentligen hade hon inte alls planerat att byta jobb när samtalet kom. Hon stormtrivdes på EF och var på väg att flytta till Zürich för att börja jobba på företagets kontor där.
– När jag fick höra att tjänsten som direktör för kundrelationer på 3 var ledig trodde jag först att de bara ville ha tips på folk som kunde passa. När jag sedan förstod att det var mig de var intresserade av var min första tanke ”hjälp, det är alldeles för stort!” Jag skulle ju ha ansvar för 400 anställda, säger Charlotta.

 

En utmaning, helt klart, och alldeles för spännande för att missa. Några intervjuer senare var tjänsten hennes.
– Jag kunde helt enkelt inte tacka nej. Jobbet innehöll så många nya områden för mig och jag gillade stämningen och drivet på 3, säger hon.

 

Hon låter trygg när hon pratar. Som att hon känner sig själv och litar på sin egen för­-måga och magkänsla. Och precis som när hon var barn, fortsätter hon att dra nytta av förmågan att kommunicera och argumentera på ett konstruktivt sätt.
– Jag vet vad jag står för och känner tydligt när något inte stämmer. Jag brukar tänka att om jag får en negativ reaktion på något så har jag inte förmedlat det jag ville säga tillräckligt bra. Jag undviker att bråka, det leder sällan framåt, säger hon.

 

 

Vill fortsätta som chef

Att dra sig tillbaka och ge sig själv tid att reflektera är viktigt för henne. Det är då hon får ordning på tankarna, förstår varför saker blev som de blev och hur det kan göras bättre nästa gång.
– En nackdel med att vara chef är ju att man ofta är så ensam. Det kan vara tufft, särskilt när det är svåra beslut som ska tas. Jag har ju själv en jättebra chef, men kan inte springa till honom hela tiden, säger Charlotta.

Charlotta vill utan tvekan fortsätta att jobba som ledare även i framtiden, men några exakta planer eller karriärstrategier har hon inte, och har aldrig haft.

– Att bli chef är inget jag har planerat. Det har bara blivit så och jag har trivts så bra att jag numera har väldigt svårt att tänka mig att inte ha en ledande roll. Att tillsammans med andra göra något bättre, att se mina medarbetare lyckas och ta egna initiativ och att få vara den som tänker strategiskt och tar besluten – det är så roligt!

 

Just nu är Charlotta hemma med sitt första barn, men bara ett kort tag till. Den välkända och stora prövningen, att få ihop familjelivet med karriären, väntar.
– Det blir en ny kod att knäcka, men äsch, det ska nog gå bra det också. Jag är ju knappast den första som gör det och är väldigt taggad på att komma tillbaka. Och så väntar ett nytt uppdrag också – jag har blivit invald i energiföretaget God els styrelse. Det är första gången jag har ett styrelse­uppdrag och det känns fantastiskt kul att bli engagerad i ett företag som har väl­görenhet som affärsmål.

 

MER OM: Charlotta Lundberg

 

Titel: Direktör för kundrelationer på 3.
Ålder: 36 år.
Bor: I Stockholm.
Familj: Gift, och har en åtta månader gammal dotter.

Utbildning:International business och redovisning, Handelshögskolan i Stockholm.

Ledare jag beundrar: Inga-Britt Ahlenius. Hon har så mycket integritet och pondus. Överlag de som står för sin grej och vågar lita på människorna i sin organisation.

Ledarskapets uppsida: Att se människor utvecklas på både ett personligt och ett professionellt plan. Och att få bestämma!

Ledarskapets nersida: nsam­heten. Och att man måste hitta en balans mellan allvaret och det roliga.

Mest stolt över under årets som gått: Att vi har förändrat strukturen på hur vi tar hand om de kunder som ringer till oss, ökat kundnöjdheten och nöjdheten hos de anställda.

Några goda råd: Krångla inte till det. Se människor och ta reda på var du står själv.

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare 2012

» Se hela Topplistan, plats 1-30

» Se hela Heta listan, plats 31-50

» Se hela Varma listan, plats 51-75

 

 

 

I samarbete med våra kunder och partners

Insights:

Företaget som satsar på kvinnliga ledare

 

SKANDIA:
”Vi är lite vassare än andra” Hanna Jacobsson, på Varma listan över Framtidens kvinnliga ledare, vet att glädje och inspiration för teamet framåt. Och ger resultat.

» Här är hennes bästa tips till unga i karriären