Årets bästa studenter är korade
31 Mar 2014 kl: 00:00

Årets bästa studenter är korade

Universum har tillsammans med några av landets ledande företag utsett studenterna som ger Sveriges framtid en ljus lyster. På Berns salonger korades för tolfte året i rad de vassaste studenterna i sju olika kategorier. Möt några av Sveriges mest talangfulla studenter.

Årets Marknadsförare – i samarbete med L’Oréal

Årets marknadsförare ser kontinuerlig innovation och ett tydligt hållbarhetstänk som viktiga faktorer för ett lyckat marknadsföringsarbete. Elin Ahlberg är 24 år gammal och läser just nu en masterexamen i Strategic Market Creation på Copenhagen Business School. Med en dubbel examen inom Business Administration och Sustainable Business och med internationella utbyten i Milano, Paris och London tog hon juryn med storm. Nu väntar ett skräddarsytt internship på L’Oréals huvudkontor.

Vad betyder det här priset för dig?
– Det betyder jättemycket. Det öppnar många nya dörrar och möjligheter för mig att fortsätta jobba med det jag brinner för. Att bli uppmärksammad för något man själv presterat känns självklart också väldigt bra och har gett mig ett starkare självförtroende inför framtida utmaningar.

Varför är du vinnaren tror du?
– Jag tror att det är en kombination av olika faktorer. Dels min internationella och teoretiska erfarenhet jag fått från att ha studerat i Köpenhamn, Paris, London och Milano. Men också min praktiska erfarenhet med flera extrajobb inom marknadsföring vid sidan av mina studier. Det har utvecklat min förmåga att tänka kreativt och hela tiden hitta nya lösningar och presentera dessa på ett övertygande sätt.

Vad är det som lockar med marknadsföring?
– Marknadsföring är så otroligt brett och en viktig funktion på företag för att nå ut till marknaden. Jag tycker det är roligt att jobba med produkter som folk känner till och att man kan se snabba resultat. Jag tycker också att det är intressant och engagerande att inkludera hållbarhetsperspektivet i marknadsföring. Jag vill att kommande generationer ska ha samma möjligheter som vi har och tycker därför att det är oerhört viktigt och relevant att vi utvecklar produkter i en hållbar riktning. Kontinuerlig innovation är en förutsättning för att få ett företag att växa.

Årets Teknolog – i samarbete med ABB

Med en uppenbar passion för teknik ett stort intresse för framtidens energiteknik har den 23-åriga ingenjörsstudenten Signe Åkerblom utsetts till Årets Teknolog. När hon inte utövar vad som påstås vara tre av världens farligaste sporter läser hon ett masterprogram i hållbar energiteknik på KTH.

Grattis till utmärkelsen, hur känns det?
– Det känns väldigt roligt och hedrande. I och med den här utmärkelsen får jag ett skräddarsytt sommarjobb på ABB, vilket är ett bra tillfälle att komma ut ur studiebubblan en stund och dessutom få en unik inblick i ett av Sveriges största internationella företag.

Vad driver dig?
– Jag är väldigt nyfiken och vetgirig och gillar nya utmaningar. Jag har också en förmåga att tycka att nästan allt jag tar mig an är roligt. Allra roligast tycker jag att det är att omsätta formler och problem till verklighet. Jag har alltid varit intresserad av att ta reda på hur saker och ting fungerar och har sedan jag var liten hängt med pappa i verkstaden och mekat med ofärdiga motorcyklar och motorer.

Vad gör du när du inte pluggar?
– Jag är uppväxt i en liten by i Jämtland och närheten till natur och miljö har ökat mitt intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor. När jag är ledig älskar jag därför att vara ute i naturen. På vintern åker jag skidor nästan varje helg och på sommaren paddlar jag forskajak, rider och kör cross.

Årets framtida ledare – i samarbete med KPMG

Årets framtida ledare är 22 år gammal och läser just nu sista terminen på kandidatprogrammet vid Handelshögskolan i Stockholm med inriktning på finans och marknadsföring. Christoffer Carlsson är lika engagerad som han är talangfull, och med en tydlig ledarskapsfilosofi som sätter individen i fokus har han startat och lett ett U24-landslag i drakbåtspaddling, som förra året paddlade hem ett VM-guld.

Vad betyder priset för dig?
– Det känns bra att få ett kvitto på att jag är på väg åt rätt håll med mitt ledarskap. Det ökar självförtroendet. Det känns också extra bra att ha blivit nominerad av en av personerna i laget.

Vad gör dig till en bra ledare?
– Att jag har byggt upp ett starkt team kring individuella styrkor och att jag lyckats få alla i laget att känna sig sedda och hörda. Jag tror att mitt genuina engagemang smittar av sig och inspirerar eftersom jag får göra det jag verkligen brinner för. Jag tycker också att det är viktigt att lyfta in glädje i och utanför träningen. Har man roligt presterar man bättre!

Vad driver dig?
– När jag 21 år gammal startade upp U24-landslaget var det just att få bygga upp någonting från grunden utan inarbetade koncept och känslan av att det var nu eller aldrig. Men i stort så är det sammanhållningen i laget, alla minnen man tar med sig och adrenalinet när man står på startlinjen.

Årets Mäklarstudent – i samarbete med SkandiaMäklarna

Årets mäklarstudent, Michaela Bohlins, är 22 år och läser till fastighetsmäklare vid Gävle högskola. Hennes driv, ambition och brinnande engagemang för både mäklayrket och kunderna fick henne att sticka ut bland finalisterna. När hon inte pluggar eller jobbar extra tränar hon inför halvmaran Kungsholmen runt.

Grattis till utmärkelsen, hur känns det?
– Jätteroligt! Jag känner mig väldigt hedrad och det är kul att få ett kvitto på att mäklaryrket passar mig. Jag är i grund och botten en ambitiös person som tycker om att prestera och i mäklaryrket har jag hittat något jag brinner för. Att de runt omkring mig ser det är väldigt roligt.

Vad lockar med mäklaryrket?
– Jag har jobbat lite med sälj tidigare och tyckte att det var både spännande och roligt. Det är ett varierande yrke där du träffar många människor, och det känns fantastiskt roligt att genom sitt yrke få vara del i en så stor process som det faktiskt är att sälja och köpa bostad.

Hur skulle du beskriva en bra mäklare?
– Social och förtroendeingivande. Jag tycker att det är väldigt viktigt att en mäklare har fingertoppskänsla och kan balansera mellan att vara säljare och samtidigt ödmjuk mot sina kunder för att de ska bli så nöjda som möjligt.

Årets Nytänkare – i samarbete med Danske Bank

Årets nytänkare heter Malin Cronqvist, är 26 år och läser industriell ekonomi på KTH. Vid sidan av studierna driver hon den ideella organisationen Help to Help, en crowd funding-verksamhet som samlar in pengar till studenter i Afrika för att de ska kunna studera på universitet.

Vad betyder priset för dig?
– Som entreprenör famlar man lite i mörker ibland. Det här är ett kvitto på att vi har famlat åt rätt håll och kommit en bit på vägen, vilket känns jättekul! Det är också extra roligt att få priset för Årets nytänkare eftersom nytänkande är ett av våra ledord i Help to Help och något jag själv alltid har strävat efter. Personligen innebär priset även att jag får en mentor från Danske Bank att bolla idéer och tankar med, något jag ser mycket fram emot.

Berätta om Help to Help!
– Det är en ideell verksamhet som jag startade för snart tre och ett halvt år sedan där vi sponsrar universitetsutbildning för studenter i utvecklingsländer, just nu i Tanzania. Vi ser utbildning som ett långsiktigt sätt till utveckling och är en av få verksamheter som sponsrar högre utbildning. Jag ville också skapa en verksamhet där bidragsgivarna kan se vart pengar går och vilken nytta de gör, därför valde vi att göra det i crowd funding-form.

Vad har du för mål med verksamheten?
– Jag vill att Help to Help ska finnas i fler länder. Att vi ska jobba ännu tätare med stora internationella företag så att vi kan sätta dem i kontakt med duktiga studenter som i sin tur bidrar med tillväxt både i företagen och länderna.

Årets utmanare – i samarbete med Tre

Årets Utmanare heter Michel Westher och är 24 år. Han har redan hunnit startat upp hela sex företag varav det senaste är utbildningsplattformen Lurn, som ska revolutionera hela utbildningsväsendet. Michels mål med Lurn är att det ska vara det självklara valet för utbildning, både i skolor och företag.

Grattis till utmärkelsen, hur känns det?
– Surrealistiskt, men fantastiskt roligt! Priset betyder jättemycket för mig. Det är svårt att själv titta på det man gör och bedöma om det är bra. Att få ett bevis på att folk uppskattar det jag gör är väldigt kul.

Du har startat upp sex olika företag, vad är det som driver dig?
– Känslan av att skapa värde för någon annan. Det är fantastiskt att få ett mejl från någon som blivit hjälpt av det vi jobbar med! Att bygga upp ett bolag från ingenting och sedan se det växa till något stort och plötsligt ha en stor apparat som hjälper människor i vardagen är en härlig känsla.

Som Årets Utmanare ska man bland annat våga sticka ut hakan lite, varför tycker du att det är viktigt att utmana?
– Det är väldigt viktigt att våga! Ser man att något kan göras bättre om det görs på ett annat sätt tycker jag att man ska anta utmaningen och våga bryta mönstret. Med Lurn går vi in och utmanar utbildningsbranschen, där det finns många fasta ramar och uppfattningar kring hur man ska arbeta.

Årets IT-tjej – i samarbete med Microsoft

Blivande civilingenjören i datateknik, Sofie Lindblom, är bloggare på Womengineer, studentambassadör för Spotify och arrangerar arbetsmarknadsdagar på Linköpings universitet. Nu kan hon också titulera sig Årets IT-tjej 2014 och får en egen mentor hos Microsoft.

Grattis till priset.
– Tack. Det känns nästan overkligt. Jag har alltid känt mig som en underdog i sammanhanget, men jag är otroligt stolt över att ta emot den här utmärkelsen och belysa de engagemang jag är aktiv i. Jag hoppas också att jag kan hjälpa fler tjejer som står och velar om de ska välja en teknisk utbildning.

Vad är ditt tips till andra studenter?
– Jobba hårt. Det finns inga genvägar. Jag är inte supersmart utan det handlar om att jag har pluggat väldigt mycket för att ta mig igenom den här utbildningen. I grund och botten gäller det att tycka att det är roligt och intressant men jag tyckte aldrig matten var superrolig i skolan, men det är en viktig del i problemlösning.

Hur ser framtiden ut?
– Jag har sökt en del jobb men fått nej eftersom många arbetsgivare söker tidigare erfarenhet. Alla nej ger självförtroendet en törn men när det finns ett jobb menat för mig tror jag allt kommer att klaffa. Ibland kan det vara bra med oslipade diamanter.