23 Nov 2012 kl: 00:00

Årets affärsnätverkare: Så lyckas du – 5 tips

BNI (Business international network) utser varje år  Årets affärsnätverkare och i år var det Ola Lauritzon, 39, som knep utmärkelsen.

 

Ola är tv-kock, föreläsare, kostrådgivare och författare, och motiveringen till att det blev just han, i konkurrens av bland andra Hannah Widell och Amanda Schulman, Mårten Andersson, Tyra Sjöstedt och Veronica Hedenmark, grundar sig i hur viktigt det är att ha hjärtat på rätta stället när man skapar affärer.

 

”Tänk inte på det som strategi”

Detta är också något som Ola Lauritzon återkommer till när han själv får berätta om vad det är som gör just honom till ett nätverkarproffs.

 

– De som är duktiga på att nätverka tänker inte på det som en strategi. Det handlar om ett genuint intresse för vad andra sysslar med och får aldrig bli ensidigt. Man måste dela med sig och fråga vad man själv kan bidra med för att också kunna be om hjälp. En tvåvägsrelation helt enkelt och det hoppas jag att jag kan vara ett bra exempel på.

 

Det pratas mycket om att skapa förtroende för att lyckas med sitt nätverkande, hur har du gjort det?

– Mycket handlar om att vara ärlig och personlig och våga bjuda på sig själv. Dels handlar det om att inse att man inte är duktig på allt. Att erkänna det för sig själv och våga be om hjälp. Många är ängsliga och rädda att man visar någon form av svaghet men det är snarare motsatsen – att man inser vad man är duktig och mindre duktig på, och att man vågar säga det.

 

Finns det något du är mindre bra på?

– Det finns självfallet många bitar. Precis som många andra entreprenörer och företagare så är jag inte en administrativt duktig person. Där behöver jag människor runt omkring mig som är duktiga på att fånga upp det så att det sköts professionellt sätt.

 

Andras framgång även din

Som komplement till att nätverka sig till en bra karriär menar Ola Lauritzon att det också gäller att sluta se någon annans framgång som sitt eget misslyckande.

 

– En grej som jag ofta tänker på många ser andras framgångar som en begränsning för en själv. Det är helt felaktigt. Framgång är en oändlig resurs. Framgång för mina kollegor och vänner blir ofta en språngbräda för ens egen vidareutveckling. Det är en bra sak att ha i åtanke.

 

Ola Lauritzons 5 nätverkartips:

1. Följ upp. Skicka ett mail eller sms om du träffat någon och tacka för en trevlig lunch eller möte. Gör det ganska direkt efter att ni har setts, då blir det naturligare att höra av sig vid ett senare tillfälle.

 

2. Tänk på utbytet. Det handlar om att dela med sig och får aldrig bli ensidigt. Fråga om det är något du kan bidra med samtidigt som du själv ber om råd.

 

3. Våga be om hjälp. Du märker ganska snabbt att de flesta är hjälpsamma, särskilt om du erkänner att du inte är så duktig på det området.

 

4. Öva upp din sociala förmåga. Jag har kommit fram till att de entreprenörer som kommit långt ofta är väldigt trevliga, lätta att ha att göra med, sociala, snabba med att komma med komplimanger eller beröm och nyfikna. Jag tror inte att det är en slump. Den sociala kompetensen är en framgångsfaktor för att lyckas själv. Träna på att vara trevlig!

 

5. Bjud på dig själv. Ingen är duktig på allt så erkänn dina egna tillkortakommanden. Lyft fram dina kollegor och vänner, dina kompanjoners succé blir en språngbräda till din egen framgång.