Årets affärsnätverkare: ”Boka drömluncher”
27 Nov 2013 kl: 00:00

Årets affärsnätverkare: ”Boka drömluncher”

BNI (Business international network) utser varje år Årets affärsnätverkare och i år var det Carina Nunstedt, 44, som knep utmärkelsen i konkurrens av många andra väletablerade nätverkare.

 

Carina har en gedigen bakgrund inom tidningsbranschen, där hon varit med och startat flera av Expressens bilagor liksom framgångsrika tidningar som Mama, Family living och Passion for Business. Senaste magasinet heter Books & Dreams, som även är en populär eventserie där läsarna får träffa sina favoritförfattare.


Grattis! Hur känns det att du kammade hem Årets affärsnätverkare?

– Fantastiskt roligt. Jag ser det som ett kvitto på att jag har lyckats nå ut med de tidningar som jag har startat genom åren. Nu senast bokmagasinet Books & Dreams, som även är en populär eventserie med stora författarkvällar, där vi försöker skapa ett magiskt möte mellan läsare, författare och sponsorer.

 

Hur använder du ditt nätverk?

– Främst för att lyfta fram mina tidningar och event, och skapa ett positivt buzz. Jag skulle kunna använda det mycket mer, men ibland är man alldeles för dålig på att be om hjälp, fastän det bara är ett telefonsamtal eller ett mejl bort. Nu känner jag mig sporrad att bli ännu bättre på att aktivt använda mitt nätverk. Det finns massor av smarta personer där ute som jag längtar efter att träffa igen.

 

Var hade du varit utan ditt nätverk?

– Då hade jag inte kommit hälften så långt eller haft hälften så roligt.

 

Skiljer du på privat och professionellt nätverkande?

– Ja, jag försöker vara tydlig med det. Men självklart har jag privat utbyte av många av mina vänner i arbetslivet och tvärtom, jag har ständiga pågående jobbsamtal med många av mina nära vänner. Jobbet och livet hänger ju ihop. Men du måste vara bra på att dra gränsen, och vårda privata förtroenden.

 

Hur medveten är du om ditt nätverkande, kommer det naturligt eller måste du anstränga dig?

– Det kommer oftast ganska naturligt, jag är väldigt nyfiken på att träffa människor, prata och lära mig mer om både jobbet och livet. Personliga möten ger mig nästan alltid energi, men jag föredrar möten med ett tydligt syfte. Det är viktigt att ha lite tid över till att vara ensam och tänka också.

 

Använder du sajter som Linkedin och liknande?

– Linkedin började jag med för några år sedan, men fastnade inte. Jag har prioriterat personliga möten, Instagram och Facebook. Men ska ge Linkedin en ny chans har jag tänkt.

 

Vad har du för tips till den som behöver utveckla sitt nätverk?

– Boka in drömluncher eller halvtimmesmöten med personer du beundrar. Be att få intervjua dem för din egen utvecklings skull.

 

Tips till den som tycker det är jobbigt att nätverka?

– Träna. Förr eller senare kommer det att öppna dörrar och ge dig nya möjligheter när du minst anar det. Nya erbjudanden ramlar tyvärr inte ner i huvudet på dig, du måste jobba aktivt med att visa och berätta för din omgivning vad du är bra på. På ett ödmjukt sätt. Att försöka hjälpa andra så ofta man kan är en bra väg att gå.

 

Carinas 5 tips för att bli en supernätverkare

1. Du behöver inte vara aktiv i alla sociala nätverk. Fokusera på det forum som passar dig bäst och gör det bra.

 

2. Planera in personliga möten som inte stör folks kalender så mycket. Frukostmöten kan vara bättre än lunchmöten.

 

3. Våga boka möten med personer som inspirerar dig fastän du inte känner dem.

 

4. Tacka nej till mingel som inte har ett syfte, var rädd om din tid.

 

5. Träna eller gå på ett föredrag ihop. ”Walk and talk” eller lunchyoga kan ge dubbelt resultat.

 

 

CARINA NUNSTEDT

ÅLDER: 44 år.

AKTUELL: Som Årets affärsnätverkare och grundare av Books and dreams.

BAKGRUND: Lång erfarenhet av tidningsbranschen.

BOR: Stockholm.

 

 

Läs också:

Årets affärsnätverkare 2012: Ola Lauritzon