Arbetar proaktivt för att stoppa finansiella bedrägerier
30 Sep 2014 kl: 00:00

Arbetar proaktivt för att stoppa finansiella bedrägerier

Finansinspektionen är en tillsynsmyndighet med två tydliga uppdrag från regeringen. Dels handlar det om att bidra till ett stabilt finansiellt system i samhället och dels handlar det om att verka för att det ska finnas ett gott konsumentskydd för alla konsumenter. En del av detta arbete sker genom att se till att företagen sköter sig och håller sig till de lagar och etiska regler som finns.

”Det lockade att få jobba i händelsernas centrum”

Det som Pasel Assalum arbetar med är konsumentskyddet. Han är finansinspektör och jobbar särskilt mot investeringsbedrägerier.
– Det handlar främst om att varna allmänheten för företag som inte har tillstånd att driva finansiell verksamhet. Ett vanligt exempel är att en privat­person blir uppringd och erbjuden en investeringsmöjlighet som låter för bra för att vara sann, då är den också oftast det, säger Pasel.

Globalt samarbete
Har man väl gått i bedragarnas fälla är det väldigt svårt att få sin investering tillbaka varför Pasel och hans kollegors arbete går ut på att proaktivt stoppa bedrägerierna. Via en varningslista på sin webbplats och information om hur man undviker investerings­fällorna ser man till att färre svenskar luras av oseriösa företag.
– Vi utreder inte brott, det är polisens roll, utan vi försöker se till att det inte händer igen. När jag pratar med drabbade konsumenter känner de ofta skam, uppgivenhet och är ledsna så det känns viktigt att förhindra att fler blir utsatta för detta. Bedrägerierna är ett globalt och väldigt komplext problem varför vi jobbar tätt ihop med tillsynsmyndigheter från hela världen.

Långsiktighet
Pasel gillar att ha många bollar i luften och är väldigt engagerad i sitt arbete med att göra skillnad.
– Det som lockade mig med Finansinspektionen var att få jobba mitt i händelsernas centrum. När jag kom hit märkte jag dessutom att jag fick utmana mig själv. Det finns inget facit, utan varje fall är unikt i sig. Vi ser arbetet långsiktigt och att arbeta tillsammans med andra aktörer är nyckeln till att nå bestående förändring. Jag är stolt över att vi lyckas nå ut och att arbetet ger konkret nytta.