”Arbetar man hårt så kan man ta sig hur långt som helst”
31 Maj 2016 kl: 00:00

”Arbetar man hårt så kan man ta sig hur långt som helst”

Miriam Lewinschal har arbetat både på Sveriges största advokatbyrå och som tingsnotarie på Stockholms tingsrätt innan hon gick över till Infranord. Hon började som bolagsjurist och har på den korta tiden sedan hon blev anställd arbetat sig upp till chefsjurist.

– Jag arbetar inte i ensamhet på kontoret utan är en del av affärsprocessen och det är jättespännande och annorlunda jämfört med mina tidigare jobb. Jag känner att mitt arbete verkligen uppskattas på Infranord och att jag gör skillnad.

Varför valde du en karriär inom juridik?

– Från början tänkte jag bara läsa juridik i ett halvår, men sedan upptäckte jag vilket otroligt intressant ämne det är. Jag har fått en helt annan förståelse för vardagen och vet bland annat mycket mer om vilka rättigheter som vi har i samhället.

Vad är det som gör Infranord till en spännande arbetsplats?

– Vi har påbörjat en otrolig resa och går från att bara tänka ”tågen ska rulla” till att också bli affärsmässiga. Jag arbetar nära affärerna och det är både intressant och utvecklande att få vara en del av den processen.

Hur arbetar ni med jämställdhet?

– Vi lyfter fram den frågan på flera olika plan i Infranord och det är ett viktigt fokusområde både hos ledningen och i styrelsen. Vi försöker bland annat nå unga kvinnor och berätta om de karriärmöjligheter som finns hos oss. Vi har börjat se effekten av marknadsföringen och det känns bra att vi kan nå ut till fler. Jag hoppas att det i framtiden kommer vara lika många män som kvinnor som arbetar i produktionen på Infranord. Så ser det redan ut på huvudkontoret i dag.

Varför tror du att majoriteten av de som söker sig till er är män?

– Jag tror att många tänker att det är väldigt tungt att arbeta på järnvägen, men många av de traditionella kvinnoyrkena är också det. Jag har enorm respekt för våra tekniker, de gör ett otroligt jobb på en häftig arbetsplats som ständigt utvecklas. Det är också den biten som gör det så spännande att arbeta hos oss, ingen dag är den andra lik.

Er regionchef började sin karriär bland järnvägsspåren och har arbetat sig upp. Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut hos Infranord?

– Arbetar man hårt kan man ta sig hur långt som helst. Det finns stora karriärmöjligheter hos oss. Här är jag inte en ”ung kvinna” utan det är mina meriter som har lyfts fram. Infranord ser alla – oberoende av kön och ålder.