2 Jun 2008 kl: 00:00

Är du vid ditt sinnes fulla bruk?

Richard Bandler som har mångårig erfarenhet från coaching och möten med klienter tar situationen sansat. Han möter lugnt mannen med frasen:

– Låt mig visa dig något.

Han öppnar hotellrummets fönster och går därefter mot klienten. Snabbt greppar han tag i byxlinningen och skjortan, drar honom mot fönstret och håller honom hängande över kanten. Bandler frågar:

– Vill du att jag ska släppa taget om dig?

Ett verkligt scenario

Det här skulle kunna var inledningen av en thriller. Men i själva verket är det ett verkligt scenario som faktiskt har utspelat sig mellan coach och klient. Richard Bandler är en av förgrundsfigurerna och grundarna till NLP (Neuro Lingvistisk Programmering). En bevisligen mycket duktig man, men stundom även smått galen i sina möten med klienter som ni förstår. Så snälla, dra inga generella slutsatser mellan honom och NLP:n för övrigt.

Men hur gick det då för mannen med ”rör-mig-inte-fobin”? Jodå, han klamrade sig fast runt Bandler så hårt han kunde när han hängde ut genom fönstret. Fobin försvann på en millisekund, men om andra fobier tillkom förtäljer inte storyn. Skulle eventuellt kunna tänka mig att höjdskräck ligger nära till hands.

Tillståndet är a och o för våra beslut

Poängen efter denna långa inledning är emellertid att visa på hur tillståndet (sinnestillståndet) påverkar oss, hur snabbt det går att förändra och vilka resultat det leder till. Exemplet med mannen är inget att ta efter. Det är extremt, men visar åtminstone att det är möjligt att förändra ett tillstånd väldigt snabbt. För det bygger enbart på hur vi upplever något genom våra tankar.

Tillståndet, hur vi mår och känner oss, är helt grundläggande för våra resultat i vardagen, små som stora. Är vi ett resursfattigt tillstånd, då vi helt enkelt inte är riktigt på topp, tar vi inte de bästa besluten. Är vi däremot i ett kraftfullt och positivt tillstånd fattar vi bra beslut som genererar vägvinnande resultat för oss. Vårt tillstånd är med andra ord a och o för våra beslut.

Så här gör du för att behålla eller nå bra tillstånd:

1. Fokusera på positiva saker

Det du fokuserar på är det du får. Ödsla inte tid och energi på tankar som inte leder dig framåt. Du är värd så mycket bättre så lägg fokus på det som får dig att må bra!

2. Fysiologi

När vi rör oss utsöndras endorfiner i kroppen som påverkar hjärnan positivt. Ta hellre trappan än hissen. Det krävs inte ett maraton, vardagsmotionen funkar utmärkt!

3. Ge av dig själv

Ge av ditt positiva jag, berör med kroppsspråk och komplimanger. Det lilla ordet kan betyda så mycket. Och får du andra människor att må bra, mår du själv bra. En härligt generativ effekt!

Niklas Österberg är certifierad NLP Trainer.

Han föreläser, utbildar och coachar inom kommunikation och personligt ledarskap.

info@escent.se