I sin doktorsavhandling vid Göteborgs universitet har Tomas Lindroth undersökt hur vi anpassat oss hur till mobil teknik – och de nya beteenden som uppstått som en följd av detta.
”Idag vet du inte om kollegan på ett möte som har ögonen på en skärm jobbar, läser en bok eller betalar räkningar”
Laptopare. Så benämner Tomas den typ av människor, vars mobila liv präglas av multisituationer – både på jobbet och i privatlivet. Laptoparen nätverkar hela tiden via digitala kanaler som mejl och sociala medier, samtidigt som hen måste förhålla sig till andra människor i fysiska möten.
– Vi får en situation där allt kan göras samtidigt och det ställer högre krav på den enskilda individen att skapa ett eget utrymme och struktur i vardagen. Till skillnad från förr måste vi själva prioritera och fokusera på det som är viktigt när tekniken – och inte situationerna – längre bestämmer åt oss, säger han i en kommentar.
Studenter vid Göteborgs universitet var en grupp som blev föremål för Tomas studier. Han har tittat närmare på hur de interagerar med sina mobiler och bärbara datorer under föreläsningar.
– Studenterna tar del av många situationer samtidigt. Vissa sneglar på grannens dataskärm, andra stirrar på sin egen skärm samtidigt som de lyssnar på undervisningen och kollar Facebook eller granskar fakta kring det läraren nyss pratat om, säger han.
Med ögonen på datorskärmen samtidigt som vi för en dialog med kollegan eller vännen i ”köttrymden” riskerar vi att skapa konfliktsituationer, menar Tomas.
– Konsekvensen av vårt ändrade beteende gör att det kommer växa fram tydligare vett- och etikettsregler, en skärmkultur, kring hur vi ska bete oss och hur vi ska använda våra mobila prylar. Idag vet du inte om kollegan på ett möte som har ögonen på en skärm jobbar, läser en bok eller betalar räkningar säger Tomas.