Är du en bra chef? Think again!
23 Aug 2016 kl: 00:00

Är du en bra chef? Think again!

1. Ditt huvudsakliga mål är att bli omtyckt

Det är givetvis en fördel om du som chef är omtyckt av din personal, men om du har det som ditt huvudsakliga mål bör du tänka om. Det är mycket viktigare att blir respekterad än omtyckt. Duktiga chefer brukar lyckas med båda, men har sina prioriteringar klara för sig om de var tvungna att välja mellan det ena eller det andra.

2. Du respekterar inte reglerna

Visst, att gå omkring och syna dina kollegors beteenden kan kännas analt och detaljfokuserat, och det är väl aldrig kul att vara the bad cop. Men ditt ansvar är att leda och att se till så att företagets regler efterföljs, även om det innebär att du får ta tag problem med obekväma sociala situationer som konsekvens. Det mår alla bäst av i slutändan.

3. Du ger aldrig negativ feedback

Att ge positiv feedback till någon som är duktig och överträffar sina förväntningar är en självklarhet – men att ge det till någon som tydligt underpresterar är kontraproduktivt och kan dessutom ge upphov till en desillusionerad verklighet.

Visst, återigen, det är väl lättare att säga snälla saker och göra någon glad, istället för att potentiellt såra någon, men om personen underpresterar så tjänar personen i fråga i längden på att få höra den obekväma sanningen. På så sätt kan hen ändra på sitt beteende i tid. (En undersökning från 2014 visar att 57 procent av anställda gillar att få negativ feedback, och att bara 43 procent gillar att höra positiv feedback enbart).

4. Du tummar på deadlines

Eftersom du inte vill uppfattas som a pain in the ass så tummar du på deadlines och låter dina anställda leverera lite när de vill. Tänk om. Tydlig styrning och tydliga förväntningar gör att människor får verktygen att kunna leverera, svårare än så är det inte.

5. Du vill inte bestämma (eftersom du inte vill framstå som bossig)

Ett klassiskt misstag i dagens arbetsliv. Visst, de flesta du jobbar med är förhoppningsvis väldigt duktiga, och också självgående. De klarar av att göra mycket av sitt jobb själva, men du är faktiskt deras chef av en anledning. Du är ansvarig för att fatta beslut som rör sig utanför deras ansvarsområden. Av en anledning.

 6. Du micro-managear (eftersom du vill visa att du bryr dig)

Oavsett om det handlar om att du tror dig veta bäst, eller om du bara vill vara schysst och göra andras jobb åt dem, så gör du alla inblandade en björntjänst genom att micro manage:a. Återigen, ni har olika roller och ansvarsområden av en anledning.

7. Du dyker upp på jobbet (även när du är sjuk)

Du är ju en trooper, så givetvis ska du komma in och jobba även när du är sjuk. Eller? Följden blir att du smittar ner dina kollegor, som inte alls uppskattar ditt dåraktiga mod.

8. Du lovar guld och gröna skogar

Kanske en löneförhöjning eller en ny roll eller ett nytt projekt? Följden blir att personen i fråga blir glad och smickrad, och sett ur ett kortsiktigt perspektiv är ju det helt fantastiskt. Men ur ett längre perspektiv är det katastrofalt. Din trovärdighet urholkas när det visade sig att löftet var falskt. Det är inte värt det.

Källa: Business Insider.