Är det här världens bästa jobb?
2 Okt 2014 kl: 00:00

Är det här världens bästa jobb?

Det är DN Ekonomi som pratat med Len-Marie Fält, yrkesverksam snacksprovare på OLW. Med en lön på 35 000 kronor har hon det avundsvärda uppdraget att testa och utveckla nya smaker hos chipsjätten. Och hon är knappast en gröngöling – i mer än 40 år har tillverkaren gynnats av hennes smaklökar, och Len-Marie har inga som helst planer på att sluta.

– Jag tycker att det är jätteskoj att ta fram nya smaker. Jag gillar mat och är bra på att känna vilka smaker som inte ska vara där, säger Len-Marie Fält till DN Ekonomi.

Långt ifrån vem som helst kan ta sig an det krispiga uppdraget. Produktcheferna får gå igenom utförliga tester som kartlägger deras smakregister, berättar Len-Marie Fält. Rökare göre sig icke besvär, med andra ord. Luktsinnet måste också hålla en hög standard.

Att landa det här drömjobbet kan vara något av en utmaning. Enligt DN Ekonomi arbetar endast 100 svenskar med att förädla smakerna hos våra älskade tilltugg. Vi på Shortcut gör den kvalificerade gissningen att de sitter ganska beslutsamt på sina stolar. Vill du dock öka dina chanser är det bra med en gedigen matutbildning i grunden, tipsar Len-Marie Fält.