Appen som räddar din lön
27 Jun 2014 kl: 00:00

Appen som räddar din lön

Du lägger ruskigt stor del av din inkomst på saker du inte vill ha eller ens behöver. Men nu finns lösningen i form av en app!
Femton till tjugo procent av det du tjänar går till onödigheter. Och det är just detta som ligger bakom appen Qapital, där George Friedman och hans kollegor ska få dig att lägga pengarna på det som verkligen betyder något. Spotifys Daniel Ek tyckte att tjänsten Qapital var så snygg och välgjord att han erbjöd sig att gå in som rådgivare i bolaget. Ett måttligt bra betyg för en tjänst med syftet att göra din privatekonomi och ditt sparande visuellt, snyggt och roligt.

Berätta om idén bakom Qapital!
– Jag har jobbat på bank i många år, både i Sverige och i USA, och upplevelsen för bankkunder har sett ungefär likadan ut sedan starten med webb och appar. Med andra ord, ganska tråkig. Med Qapital vill vi skapa en upplevelse som gör det roligt att få koll på sin ekonomi och att spara pengar. Den här idén har varit en trend i USA i drygt tio år. Nu tar vi den till Sverige.

Hur funkar tjänsten?
– Enkelt beskrivet är vi ett IT-skal som är byggt ovanpå banksystemet. När du registrerar ett konto hos oss hämtas dina bankuppgifter och visualiseras så att du på en gång får koll på vad du lägger dina pengar på, grafiskt och tydligt. Vårt mål är att alla våra kunder alltid ska spara minst fem procent av sin lön.

Ni ska lansera en spartjänst också. Berätta!
– Femton till tjugo procent av din inkomst lägger du på helt onödiga grejer, som till exempel take away-kaffe eller impulsköpta kläder. Samtidigt är det svårt att spara pengar utan att ha ett mål. Vår spar-tjänst kommer utgå från ett mål och en tidsplan och du kan dela den med en vän eller partner så att ni kan spara tillsammans och sporra varandra. Om du till exempel struntar i att köpa en take away-kaffe en dag och istället sätter in pengarna på sparkontot får du valuta för att du struntade i den onödiga utgiften på en gång, samtidigt får din partner ett meddelande om detta och en förfrågan om hon eller han vill göra detsamma.

Vilka är de vanligaste fällorna för sparandet?
– Restaurangbesök, kaffe och shopping, och i just Sverige är slösandet oftast väldigt kopplat till löningshelgen där vi ser att pengarna bara springer iväg. Alla vill vara kung i baren! Till exempel gör vi av med 240 procent mer pengar på restaurangbesök en löningsfredag än vad vi gör av med under en helt vanlig helg.

Vad ska ni själva tjäna pengar på?
– Vi kommer att ha olika samarbeten med banker och inköpsställen, men aldrig på något sätt som kostar pengar för dig som kund, tvärtom. Vi kommer heller aldrig att sälja användarnas data eller information.

Spartips?
– Håll i pengarna under löningsveckan. Det är då folk gör av med sina pengar. Tänk också på alla indirekta sparbeslut du tar. Alla gånger du väljer att inte köpa kaffe på stan, när du går istället för att ta taxi eller när du inte binder upp dig på en ny telefon. Det handlar om tusenlappar varje år, som också är en form av sparande, så belöna dig själv genom att sätta in pengarna på sparkontot!