Apparna som fixar högskoleprovet
13 Okt 2013 kl: 00:00

Apparna som fixar högskoleprovet

Det börjar onekligen närma sig. Den 26 oktober är det dags för höstens högskoleprov, och det finns många sätt att förbereda sig. Ett sätt kan vara att öva på gamla prov eller kanske gå en förberedande kurs. Är du i farten kan däremot en mobilapp vara lösningen, oavsett om du har Android eller Iphone.

Peter Skeppstedt och Dan Setterquist är två KTH-studenter som har utvecklat en av de nya apparna (Nya högskoleprovet från Adiafora). Peter Skeppstedt säger att det är bra att prova gratisversionerna och se hur de fungerar först. Här berättar han vad du kan tänka på när du ska välja högskoleprovsapp.

– Det bästa är om du får öva på alla typer av frågor som kan komma på provet. Det är väldigt mycket frågor på kort tid, det gör det extra viktigt att prioritera rätt. Kolla om appen har en tidsbegränsning när du ska svara på frågorna, annars är det lätt att du sitter för länge med en fråga och sen missar fem andra för att du inte hann. Du ska välja den app som är så lik högskoleprovet som möjligt istället för att sitta och öva in 400 ord och sen inte ha koll på de andra momenten på provet.

Fem appar för högskoleprovet

Nya högskoleprovet Lite
Utvecklare: Adiafora Education.
Fungerar till: Android.
Kostar: Gratis (för full version 28 kronor).
Liknar högskoleprovet i mångt och mycket. Frågorna besvaras i ett svarshäfte som liknar högskoleprovets, för att du ska vänja dig vid provsituationen.

iHögskoleprov Lite
Utvecklare: Boboshi.
Fungerar till: iPhone, iPad, iPod touch och Android.
Kostar: Gratis (full version 15 kronor).
Ett bra alternativ för den som har iPhone. Gratisversionen är ganska begränsad med 20 ord-frågor och 10 nog-frågor. Även här går frågorna på tid och du kan följa upp vad du bör öva på efter det att du är klar.

Högskoleprovet
Utvecklare: Appanero AB.
Fungerar till: Android.
Kostar: 28 kronor.
Innehåller ett komplett högskoleprov. Har fått blandade recensioner av Googles användare så det kan vara värt att prova gratisversionen först.

Högskoleprovet förklarat
Utvecklare: Hallberg Ryman.
Fungerar till: iPhone, iPad, iPod touch och Android.
Kostar: Gratis för full version 28 kronor.
Det unika med den här appen är att den ger en full förklaring till varje enskilt svar, och hur du kan tänka i liknande uppgifter.

Högskoleprovet läs
Utvecklare: Hallberg Ryman.
Fungerar till: Android.
Kostar: Gratis.
Den här appen är till för att man ska öva upp läsdelen på högskoleprovet. Du kan läsa texter på tid från tidigare prov. Bra om du vill fokusera på just denna del av provet.