Använde aldrig utbildningen – nöjd ändå
16 Apr 2013 kl: 00:00

Använde aldrig utbildningen – nöjd ändå

”Jag satt vid vattnet på ön Tjörn med gitarren i handen när idén först föddes. En kompis hade just börjat plugga musikestetisk linje på en folkhögskola där. Själv bodde jag kvar på hemorten Grästorp en bit utanför Trollhättan. Området kring Trollhättan har länge varit en stark industribas och jag började jobba med montering direkt efter gymnasiet på ett företag i el- och VVS-branschen.  Så rullade det på i tio år. Men när min kompis började plugga där ute på Tjörn blev jag inspirerad. Jag kände att jag behövde ett avbrott i livet. Så jag sökte in till samma skola och började läsa in basåret med musik som tillval. Det var en grymt kul tid och jag träffade många nya människor.

> När det året började lida mot sitt slut började jag fundera vad som skulle kunna vara nästa steg. För vad skulle jag med det där basåret till om jag inte skulle läsa vidare? Till slut föll lotten på förskollärarutbildningen på Högskolan i Väst. Jag har alltid haft god hand med barn och de verkar av någon anledning känna förtroende för mig. Jag kände nog redan under utbildningen att förskollärare kanske inte direkt var mitt kall i livet, jag var lite osäker på om jag verkligen skulle fortsätta, men samtidigt ville jag visa att jag faktiskt kunde färdigställa studierna. Och det gick bra, jag hade tagit tjänstledigt och kunde jobba parallellt med plugget.  Förra året blev jag färdig förskolelärare.

> Men jag har inte jobbat i förskola. boman-citat.jpgInte en enda dag. Jag kände att förutsättningarna var för dåliga, det finns inte tillräckligt med pengar inom barnomsorgen för att vi ska kunna göra den så bra som ungarna förtjänar. I stället sitter jag på samma ställe som för tio år sedan, jag monterar kablar, lyssnar talböcker och stämplar ut klockan 16. Jag gör mitt jobb och har jäkligt skoj med mina kollegor. För det var en av anledningarna till att jag ville ha en paus från jobbet, alla gamla kollegor i min egen ålder hade börjat droppa av. Men när jag hade pluggat hade det kommit in nytt fräscht folk och jobbet kändes kul igen.

> Folk frågar mig ibland om jag inte känner att jag har kastat bort min tid genom att läsa vidare och sedan gå tillbaka till mitt gamla jobb. Jag känner att det är tvärtom, jag har bara vunnit på det. Jag hade ingen familj och inget som tvingande höll mig kvar. Om jag inte tagit chansen hade jag lika gärna harvat på fram till pensionen, blivit bitter och undrat om jag kanske borde gjort allt annorlunda. Många unga i dag är lite oroliga av sig strävar efter jobb med mycket ansvar, jobb som anses flashiga – men är stressiga. Jag har en bra lön och ett fast, ganska bekymmerslöst jobb. Nu har jag provat på det akademiska livet och vidgat mina vyer, jag vet vilka möjligheter som finns om jag skulle vilja prova på något nytt. I dag är jag är nöjd och tillfreds med mitt liv, hur många kan ärligt säga det?”

FAKTA: Tommy Boman

Ålder: 37 år.
Bor: Trollhättan.
Utbildning: Förskolelärarutbildningen vid Högskolan Väst.
Gör: Jobbar som montör.
När han inte jobbar: Lirar trummor i punkbandet Syster Ingrid och tycker att var och en som någonsin funderat på att plugga vidare ska ta chansen.