Anti jante – och enormt framgångsrik
18 Okt 2012 kl: 00:00

Anti jante – och enormt framgångsrik

I hotellobbyn sitter Raman Mehrzad tillbakalutad i en fåtölj med DN och en kopp kaffe. Han är influgen från Boston och kommer precis från TV4:s morgonsoffa där han pratat om sin nya bok ”A i alla ämnen”.  Boken gavs faktiskt ut redan 2007 under namnet ”Så får du MVG i alla ämnen”. Då gick den direkt in på bestseller-listorna. Nu kommer nyutgåvan, anpassad efter det nya betygssystemet  – och med lite nya tips från coachen:

– Ansökningsprocessen till Harvard och har gett mig en del nya insikter om vad som krävs för att lyckas med studierna.

Redan under lärkarstudierna i Göteborg startade han sitt konsultbolag som coachar studenter till bästa möjliga resultat. Och Raman Mehrzad lever som han lär.

 

Forskar vid Harvard

I dag forskar han inom kardiovaskulär kirurgi och endokrinologi vid prestigefulla Harvard University parallellt med sin ST-tjänst . Samtidigt som han driver två företag och skriver böcker. Han är en av de få icke-amerikaners om tagit sig in på Harvard, och stångade sig in i benhård konkorrens.

– Det är det som jag älskar med USA, där blir du belönad för vad du har åstadkommit. Jag ska inte sticka under stol med att intervjuerna för att komma in på Harvard var tuffa.  Jag var så pressad att jag grät. prestigefulla Harvard University parallellt med sin ST-tjänst . Samtidigt som han driver två företag och skriver böcker. Han är en av de få icke-amerikaners om tagit sig in på Harvard, och stångade sig in i benhård konkorrens.

­Är det verkligen värt den stressen?

– Det är klart att jag ibland får höra: ”Raman du kommer att bränna ut dig” Men faktum är att jag blir lätt uttråkad, jag vill hela tiden ha nya utmaningar. Jag kanske har en släng av ADD, säger han med ett garv.  

Letade utmaningar

Det var just jakten på nya utmaningar som lockade honom över Atlanten.

Men för att få praktisera medicin i USA krävs det att du har en amerikansk läkarlegitimation. Raman läste in sin amerikanska läkarexamen på ett år.

­– Nyckeln är att sätta upp mål och hitta belöningen för det man gör. Jag kände att jag hade gjort allt jag kan göra i Sverige.

 

Det skulle kunna klassas som ett ganska kaxigt uttalande?

– Exakt! I Sverige beskylls du för att vara dryg om du marknadsför dig själv berättar om något du är stolt över, men i USA premieras du för det du för dina prestationer.  Jag avskyr verkligen den svenska avundsjukan, den tömmer landet på driftiga människor. Se på de stora innovatörerna. Jag menar; var bor Spotifys grundare nu? Svaret är: inte i Sverige.

 

Så man kan lugnt säga att du är anti-jantelagen?

– Haha, ja verkligen! Antijantelagen, det skulle kunna bli titeln på min nästa bok!

 

Flydde från Iran

Men hur kan man bryta sig fri från jantelagens bojor om man inte är välsignad med en lagom dos ADD? I Ramans fall finner man den andra halvan av svaret i betongförorten.

– Min familj flydde från Iran när jag var två år och landade i Göteborgsförorten Angered. Det var tufft, mina föräldrar fick börja om från scratch, utan språk och giltig utbildning. Varje månad var det samma visa: vi fick kämpa för att få det att gå ihop ekonomiskt. Jag bestämde mig tidigt – så här ska inte jag ha det. Det här är inte min framtid.

 

Ramans tre karriärtips:

1. Sätt upp mål. Smla in kunskapen och ta reda på vad du vill. Det behöver inte vara en viss position eller något särskilt yrke. Det kan vara att du ska ha en lön på x antal kronor, befinna dig på ett nytt ställe vad som helst: så länge det är ett konkret mål.

2. Planera och prioritera. Oftast ä är det tiden som är boven i dramat – eller snarare vad vi gör med den. 24 timmar är egentligen mer än vad man tror. Frågar du Donald Trumph hur han lyckas sitta i alla styrelser och sköta sina affärer får du garanterat svaret att han har dygnets alla timmar schemalagda.

3. Ge aldrig upp. Vägen till din dröm kommer att vara svår och grusig. Du kommer att tvingas gå över höga kullar, men det är det som är skönheten – när du är där så kommer det att vara värt det.

RAMAN MEHRZAD 

YRKE: Legitimerad läkare och forskare. Driver företagen Star Doc Entertainment och A Student Consulting. Skriver böcker och föreläser om studieteknik.

ÅLDER: 27 år.

AKTUELL: Med nygamla boken ”Så får du A i alla ämnen” – uppdaterad med strategier för det nya betygssystemet och mer inspiration samt nya studietekniker.

FAMILJ: Pappa, mamma, lillasyster och flickvännen Tara.

ÄR RIKTIGT DÅLIG PÅ: ”Vika skjortor, det finns ingen belöning i det för mig och allt vi inte ser någon belöning för är vi generellt dåliga på”.