4 Feb 2009 kl: 00:00

Anställningsintervjuns tuffaste fråga

Att svara fel på frågan om vilka dina svagheter är kan stjälpa en intervju som annars gått väl skriver The Wall Street Journal.

 

Det största misstaget är att förneka att du överhuvudtaget har några svagheter eller att uppge egenskaper som egentligen inte är svagheter. Det framstår som att du inte har självinsikt. Alla har svagheter – det går inte att komma ifrån.

 

The Wall Street Journal berättar om en kandidat till ett chefsjobb vid en ideell organisation i San Francisco som nyligen svarade: ”Jag är säker på att jag klarar allt”, vilket inte föll i god jord. Mannen fick trots allt en andra chans och förklarade då att han inte varit förberedd på frågan och blivit nervös. Han tillade att hans svaghet var att fatta för snabba beslut i samband med kriser på arbetsplatsen – och fick jobbet.

 

Ange inte heller en svaghet som inte har det minsta med arbetet att göra. En person som arbetat som it-chef förstörde enligt Di.se en jobbintervju för ett par år sedan genom att som svar på frågan säga ”min riktiga svaghet är att jag är en usel kock”. Han lärde dock av misstaget och nästa gång svarade han att han hade svårigheter att hänga med i nyhetsflödet och var tvungen att kompensera för detta genom att ”läsa ikapp” en halvtimme hemma varje kväll. Han fick jobbet.

 

Enligt Di.se är svaret ”jag är perfektionist” inte heller en hit eftersom du då kan framstå som en person som inte kan delegera.

 

Så hur ska man då göra? Föreberdelse är nyckeln. Öva för dig själv, inför kompisar eller framför videokameran.

 

Ett tips för att lyckas med frågan är att tänka över företagskulturen på det bolag där du söker arbete. Till exempel kan svaret ”min svaghet är att jag blir uttråkad av slentrian” passa perfekt om intervjun gäller ett nystartat bolag.

 

Under intevjun är det viktigt att tänka på kroppsspråket – andas normalt och behåll ögonkontakten. Ta gärna någon sekunds paus innan du svarar – men vänta inte för länge. Som en expert uttrycker det till Wall Street Journal: ”Om du behöver en minut för att tänka efter har jag redan identifierat din svaghet.”