Anna vakar över pappersbruket som aldrig sover
18 Jun 2014 kl: 00:00

Anna vakar över pappersbruket som aldrig sover

När hon fick traineetjänsten på Billerud­Korsnäs hade Anna Gundberg ingen aning om vart den skulle ta henne. I dag ansvarar hon för tre av företagets avdelningar.

Berätta lite om ditt jobb!

– Jag är produktionstekniker­ på tre avdelningar här: ­kemi­kalieberedningen, mäldberedningen och BM8. Men titeln produktionsledare skulle kanske passa bättre. Kort sagt kan man säga att jag är ansvarig för den dagliga driften, personalen och utvecklingsprojekt på mina avdelningar.

Vilka specifika arbetsuppgifter har du?

– Det finns mycket kemikalier i omlopp på ett ­pappersbruk. Jag är ansvarig för säkerheten kring dem och att de används på rätt sätt. Jag initierar även processutvecklingsprojekt, till ­exempel hur vi kan kostnadsbespara genom att köra vår utrustning mer effektivt.

Din arbetsplats sover aldrig, hur påverkar det din arbetsdag?

– Ja, vi har ju konstant produktion här, maskin­parken är igång dygnet runt, året om, och personalen arbetar i skift. Det skapar förstås särskilda utmaningar och mina dagar kretsar till stor del kring att samordna den dagliga driften. Jag har personal­ansvar för 24 medarbetare, men på grund av skiftarbetet träffar jag inte alla varje dag. Då ­gäller det att vara extra lyhörd och kommunikativ.

Hur fick du ditt jobb?

– Jag fick en traineetjänst här 2011, på pappers­bruket i Gruvöns bruk. Sedan dess har jag avancerat internt; jag erbjöds jobb som processingenjör ett halvår innan jag kom till min nuvarande tjänst.

Har du något tips till den som är i början av sin karriär?

– Man kan inte veta vad man vill eller inte förrän man har provat. Jag har själv följt en brokig bana, jag tog examen 2009 och jobbade som forskningsingenjör på ett labb ett tag, vilket är långt ifrån det jag gör i dag. Om någon hade berättat om den här tjänsten när jag tog examen hade jag skakat på huvudet, men jag älskar verkligen mitt jobb. Det är ­jättespännande och otroligt utvecklande. Så mitt tips är att våga testa!

Anna Gundberg
Titel: Produktionstekniker.
Utbildning: Civilingenjör i Kemisk biologi, Linköpings tekniska högskola, examen 2009.
Så sticker jag ut ur mängden: Jag ser möjligheter i alla situationer och jobbar för att skapa engagemang.