Anna jobbar för framtidens företagande
19 Dec 2012 kl: 00:00

Anna jobbar för framtidens företagande

När Anna Stenberg var mammaledig för ett par år sedan växte idén till Women Executive Search fram. Affärsidén var att starta ett rekryteringsföretag för kvinnor.

 

– Jag visste att det fanns en stor outnyttjad kompetensresurs av talangfulla, begåvade och erfarna kvinnliga ledare redo att axla chefsroller och styrelseuppdrag, men av någon anledning fanns dessa kvinnor inte under rekryteringsföretagens radar, säger Anna.

 

Hon hade själv träffat många kompetenta kvinnor i sitt jobb och i de olika chefsnätverk som hon har startat, så att ambitionen och kompetensen fanns där ute var hon säker på.

 

– Skulle inte jag genomfört min idé skulle någon annan ha gjort det, säger hon.

 

När Anna blev gravid med sitt andra barn var det dags att förverkliga drömmen. Hon sa upp sig och startade upp Women Executive Search, WES.

 

– Vi startade kandidatplattformen förra året och i dag har fler än 5000 kvinnliga ledare registrerat sig i vår kandidatbas redo att ta sig an nya chefsroller och styrelseuppdrag, säger Anna.

 

Kvinnnor på ledande positioner

När kandidaterna hade hittat till WES gjorde kunderna också det. I dag har företaget fem anställda och två underkonsulter i London. Flera kvinnliga chefer har identifierats och i dag har WES rekryterat kvinnliga chefer för såväl börsbolag, medelstora bolag och start-ups. De har även inlett samarbeten med organisationer, stiftelser och den offentliga sektorn. Målet är att bygga ett starkt bolag som på ett konkret och effektivt sätt kan se till att få in fler kvinnor på ledande positioner i näringslivet. Anna är övertygad om att ju fler kvinnor som rekommenderas till varje ledig chefsroll, desto fler kvinnor kommer vi att se på ledande positioner i näringslivet.

 

– Det handlar inte alls om att bara få in kvinnor för sakens skull, utan för att hjälpa företag att tillvarata hela kompetensbasen som finns tillgänglig på marknaden och därmed öka lönsamheten för våra kunder, säger hon.

 

 

 

Annas tipsar: Så förverkligar du din chefsdröm

Ge dig själv rätt förutsättningar. Välj din första ledarroll med omsorg så att du har möjlighet att ta dina första utvecklingskliv som ledare med bästa möjliga förutsättningar.

 

Våga prata om dina ambitioner. Kommunicera dina ledarambitioner till dina chefer så att de förstår att du är redo att kliva in i en ledarroll. Att sitta och vänta på att drömrollen ska serveras funkar sällan.

 

Var tålamodig. Man blir inte en suverän ledare på en gång. Att göra misstag är bästa skolan.