18 Jun 2009 kl: 00:00

Angelina Jolie: Världens mäktigaste kändis

Namnet Angelina Jolie kanske får dig att tänka på Brad Pitt, adopterade barn eller ett par enormt fylliga läppar. Men kvinnan som tjänar 15 miljoner dollar per film och är skvallerpressens mest jagade, har även utnyttjat sitt kändisskap till att bli en effektiv ambassadör för tredje världen.

Angelina Jolie Voight föds 1975 i Los Angeles. Föräldrarna är skådespelarna John Voight och Marcheline Bertrand. Hon växer upp utan en nära relation till sin pappa, som tidigt lämnar familjen. Angelina droppar hans efternamn så fort hon kan. Skådespelartalangen har hon dock i blodet och som sjuåring medverkar hon i sin första film.

Under uppväxten studerar hon teater och jobbar några år som modell. Efter att ha medverkat i några musikvideor börjar hon spela in film igen i 18-årsåldern. Nu följer en stormig tid i Angelina Jolies liv. Hon tar droger, fyller kroppen med tatueringar och pratar vitt och brett om sin sexualitet och sitt int­resse för knivar.

– Jag började i den här branschen innan jag hade fokus och mening i mitt liv. Jag var väldigt olycklig och ohälsosam, säger hon i en intervju i den amerikanska tidningen Esquire.

Hennes äktenskap med regissören och skådespelaren Jonny Lee Miller och skådespelaren Billy Bob Thornton varar några år styck och är precis som hennes person – frispråkiga och stormiga. Däremot vinner hon i respekt när hon 2000 får en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen Stulna år.

Mitt i filminspelningar och galna fester börjar Angelina intressera sig för tredje världen. Hon läser FN:s rapporter om flyktingar och känner att hon vill hjälpa till, att hon för en gångs skull vill göra något som känns meningsfullt. Och är man filmstjärna så är man. Efter några samtal med FN:s flyktingorgan UNHCR i början av 2001, får hon besöka flyktingläger i krigshärjade områden i världen. Ett läger i Sierra Leone påverkar henne starkt. Mänskligt lidande har aldrig förr varit så påtagligt för mångmiljonären Angelina.

– Jag insåg hur fullständigt naivt det var att tycka att jag hade ett svårt liv. Jag hade ingen aning om vad det innebar. Det var som om någon slog mig i ansiktet och sa ”herregud, du dumma kvinna från Kalifornien, du vet ingenting om hur svårt livet är för så många människor” säger hon till Esquire.

Hennes engagemang imponerar på UNHCR som utnämner henne till goodwillambassadör, trots all dålig publicitet hon fått. Som ambassadör kan hon tack vare sin stjärnstatus nå ut med viktiga budskap till många människor.

Men Angelina nöjer sig inte med att skänka pengar eller vara ambassadör. 2002 adopterar hon lilla Maddox Chivan från Kambodja. Dessutom köper hon ett hus i landet för att hennes son inte ska glömma sitt ursprung. Vid huset ligger en national­park som ska skydda asiatiska djurarter. Tjuv­skyttar och minor hotar ändå djurens överlevnad och Angelina drar igång ett projekt för att bevara dem.

FN har så kallade millenniumbyar som blir självförsörjande om de får hjälp att uppfylla vissa mål. Byarna har tidigare bara funnits i Afrika, men Angelina bygger upp den första millenniumbyn i Asien. I målen står att byn måste ha en skola. Så vad gör Angelina? Hon bygger en skola såklart. När det visar sig att barnen har svårt att ta sig till skolan, bygger hon vägar. Nästa steg blir att bygga en fabrik som tillverkar sojamjölk, så att barnen kan få tillräckligt med mat i skolan.

Då och då hälsar Angelina Jolie på i sin millenniumby i Kambodja. Det sägs att hon äter samma syrsor som lokalbefolkningen. Hon vill vara med där det händer, för att kunna veta vad hon pratar om. Hur det är att försörja en familj eller hur det är att inte kunna göra det.

Sin egen familj har hon inga svårigheter att sörja för trots att den växer sig större för varje år. 2005 norpade hon Brad Pitt från väna Jennifer Aniston och hamnade återigen i onåd hos det amerikanska folket. Men i takt med att fler barn – biologiska och adopterade – landar hos familjen Jolie-Pitt, vänder opinionen.

För man ska inte sticka under stol med att Angelina även drar nytta av sitt humanitära

arbete. Inte genom att tjäna pengar, dem ger hon tvärtom bort, men hennes tidigare ganska bisarra framtoning har förändrats till det bättre. Innan hon började med välgörenhetsarbetet kopplades hon mest ihop med konstiga uttalanden, droger och ett vilt liv. I en intervju med den amerikanska tidskriften Forbes säger hon att hon brottades mycket med sig själv när hon var runt 20.

– Nu tar jag i stället punkaren i mig till Washington och brottas för något viktigt.

Angelinas framgångsrecept

* Bli en framgångsrik skådespelare, rockstjärna eller liknande.

* Se till att ditt namn syns i skvallerpressen – dagligen.

* Tjäna överdrivet mycket pengar.

* Engagera dig i valfri orättvisa någonstans i tredje världen.

* Nöj dig inte med att bara skänka pengar. Våga skita ner dig, ät lokalbefolkningens grillade insekter och adoptera byns övergivna små barn.

* Skänk mängder med pengar, men bara så mycket att du själv kan fortsätta leva ett underbart liv i lyx.

Text: Kristina Hultquist

Foto: Scanpix

Artikeln tidigare publicerad i Shortcut #3 2008