Andreas gick från nyexad till drömjobbet på innovativa Nordnet
13 Dec 2016 kl: 00:00

Andreas gick från nyexad till drömjobbet på innovativa Nordnet

Nordnet är den digitala banken som vill bli förstahandsvalet för sparande och investeringar i Norden. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Andreas Moregård en av medarbetarna som tar fram verktygen, produkterna och tjänsterna som hjälper kundernas pengar att växa. Han började här som Software Engineer ett par månader efter sin examen.

Vad kände du till om Nordnet sedan tidigare?

– Ingenting, faktiskt. Jag fick höra att det var en bank och tänkte: ”Okej, det låter ganska tråkigt – hur spännande IT-miljö kan en bank ha?”. Men jag blev mer positiv när jag insåg att Nordnet är en internetmäklare och ganska snart fick jag verkligen upp ögonen för branschen – det händer otroligt mycket och Nordnet är en av de mest innovativa spelarna.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

– Eftersom vi jobbar agilt enligt Scrum-metoden börjar vi alltid dagen med en kort stand-up. Där går vi igenom vad vi gjorde i går, vad vi ska göra i dag och kan flagga för om vi behöver hjälp med något. Sedan börjar jag jobba med mitt aktuella projekt. Vi är med från ax till limpa och har ett stort ansvar och inflytande över hur produkterna ser ut, vilket är väldigt roligt och motiverande. Eftersom jag mestadels jobbar backend är det bra med den dagliga standupen för att se hur frontend jobbar och säkerställa att vi är inne på samma spår.

Berätta om ett par projekt du har jobbat med!

– Vi har precis gjort om nykundsprocessen från grunden och där har jag exempelvis jobbat med avtalen. Närmare bestämt hur avtalen signeras med bank-id och hur de sedan verifieras och arkiveras. Det finns många krav som man inte tänker på, som att avtalen måste sparas i 25 år och vara kryptografiskt säkra under en lång tid. Ett annat spännande projekt som jag har jobbat med är ramverket för användarrättigheter för våra partnerkunder.

Vad gör Nordnet till en bra arbetsgivare för nyexade?

– Redan från start har du möjlighet att visa framfötterna, ta ansvar och komma med egna idéer. När jag och en kollega tyckte att vi behövde en ny testtjänst fick vi tillåtelse att bygga en själva, till exempel. Dessutom finns ett väldigt bra driv för utveckling och IT här, vi är ajour med nya teknologier och jag lär mig nya saker varje dag. Det är ett väldigt bra första jobb! Om du har grunderna i data och systemutveckling kommer du snabbt in i jobbet, sedan hittar du garanterat något projekt du tycker är kul eftersom det finns så många olika områden inom en bank.