Det är lätt att skrämmas på flykt när en potentiell arbetsgivare frågar “har du vad som krävs?” och skickar en länk till ett personlighetstest. Man är rädd för att liksom bli underkänd av företaget för något man inte kan göra något åt – ens personlighet. Då känns det ibland lättare att bara duka under direkt, att svara “nix, jag har inte vad som krävs!”. Sakta i backarna! Nu ska vi nämligen gå igenom vad du ska göra – och inte göra – för att klara personlighetstest under rekryteringsprocessen!
Så ska du tänka inför testet
Ta ett djupt andetag och tagga ner ett par hekto
Så här är det – du gör ett personlighetstest för att arbetsgivaren ska kunna bedöma hur du är som person. Under en senare djupintervju vill de se om du matchar den personen du uppgivit att du är, och se om du har självinsikt kring detta. Därför är det viktigt att du är intuitiv och ärlig när du gör testet. Om du inte bedöms ha passande egenskaper för jobbet kommer du förmodligen inte att trivas där ändå. Det gäller att inte ge upp med jobbsökandet, det finns ett annat jobb som passar dig bättre där ute!
Nej, din personlighet rankas inte
Ett personlighetstest används snarare av rekryterare som en pusselbit för att förstå dig bättre. Det är alltså inte byggt för att avgöra vem av kandidaterna som har den “bästa personligheten”, utan bara för att lära känna dig bättre. Därför är det bästa du kan göra att ta det lugnt och lita på din magkänsla när du svarar på frågorna.
Gå in i en professionell roll
Då testet ofta är online kan du se till att sitta på en trygg plats utan störningsmoment kring dig. Utgå sedan från hur du är i ett professionellt sammanhang snarare än hur du är privat. Tenderar du att vara fokuserad och determinerad på arbetsplatsen, men är en velig virrpanna på hemmaplan? Kanske isåfall bäst att utgå från hur du är på jobbet.
Var stolt över hur långt du kommit
Har du just nu ett personlighetstest framför dig och har lite panik? Det kanske till och med är därför du googlat dig fram till denna artikel? Vi vill gärna att du tar ett steg tillbaka och lägger en tanke på hur bra du är som tagit dig såhär långt i rekryteringsprocessen! Ett personlighetstest brukar nämligen ofta komma i slutfasen, och visar på att din potentiella arbetsgivare är villig att lägga tid och resurser på dig.
Går det att fuska sig igenom ett personlighetstest?
Ja, det går att fuska sig genom ett personlighetstest – men den enda du lurar är dig själv. Det är såklart helt mänskligt att säga att man är lite bättre än vad man är, och detta vet rekryteraren om och har full förståelse för. När det kommer till dessa tester finns det knappast någon vinst i att presentera en annan verklighet än den sanna. Dels finns det verktyg för att avgöra om personen har varit helt uppriktig under personlighetstestet, bland annat är det ett tecken om den färdiga profilen visar en väldigt motsägelsefull bild av dig. Men också för att det helt enkelt inte finns någon poäng för dig att jobba på en arbetsplats som inte matchar dig och dina egenskaper – varför inte söka dig någon annanstans isåfall? Om du känner ett behov av att fuska är vårt råd till dig att låta bli. Försök att komma ihåg att alla människor är komplexa och att testet därför snarare visar sannolikhet snarare än din personlighet. Rekryterare kommer alltså inte att bedöma testet som sanning, utan är väl medvetna om att kringliggande kontext påverkar oss människor.
Om du inte gjort ett personlighetstest innan kan du testa ett helt gratis, som liknar det de flesta rekryterare använder, hos oss på Shortcut! Signa upp dig som medlem helt gratis och ta testet här.