”Alla tjejer ska se IT som en möjlig karriär”
1 Jul 2015 kl: 00:00

”Alla tjejer ska se IT som en möjlig karriär”

Anna Henningsson var samhällsvetaren som skulle bli jurist, men hoppade av en vecka innan skolstart. Jobb och utlandsresor lockade för mycket direkt efter gymnasiet. Väl hemma igen gjorde hon helt om, och stålsatte sig inför det naturvetenskapliga basår som krävdes för att hon istället skulle kunna utbilda sig till sjukgymnast.

I dag är hon civilingenjör i teknisk datavetenskap och nyligen utsedd till Årets IT-tjej.

– Jag hade alltid trott att jag var dålig på matte, och det var därför jag undvek siffer­tunga utbildningar. Men faktum är att jag bara hade ägnat för lite tid åt det, och under det där basåret insåg jag att jag hade haft fel om mig själv i åratal.

Upptäckten fick Anna att börja ifrågasätta saker hon inte trodde att ­hon kunde. Det ledde till frågeställningen: Vad är det som säger att jag inte kan bli ingenjör?

”Den digitala framtiden utformas i dag i allt för stor del av män, men kvinnor är en del av den i exakt lika stor utsträckning. Därför funkar det inte alls med en sådan snedvriden representation i branschen”

– Och det kunde jag ju. Eller, jag är i alla fall på god väg att bli det. Självklart var saker och ting svåra och svårgreppbara i början, men precis som med matematiken handlade det mest om engagemang och övning, säger Anna, som bland annat föreläst om sin väg till branschen hos IT- och telekomföretagen.

Årets IT-tjej, som varje år utses av IT-giganten Microsoft, ska vara en inspirerande branschambassadör och ögonöppnare för tjejer och kvinnor över hela landet. Annas oväntade resa in i den mansdominerade branschen har gjort att det nu är hennes tur att axla manteln.

– Det kommer bli både svårt och häftigt att inspirera andra och agera kvinnlig IT-förebild. Med åren har jag byggt upp en jag kan visst-känsla som jag hoppas kunna sprida till andra tjejer som ställer sig tveksamma till att ge sig in i IT-branschen. Jag menar inte att alla måste jobba med IT, men i alla fall se det som ett möjligt val i karriären.

Men vad innebär det rent konkret att utses till Årets IT-tjej?
– Jag är medveten om att det här året kommer att bli vad jag gör det till. Däremot vill jag inte avslöja för mycket kring mina planer för året, jag är ingen sådan som ­lovar saker innan det är absolut säkert att de blir av. Men vad jag än använder det här året till så känns det grymt att ha ett företag som Microsoft i ryggen, som stöttar och backar upp mig i mitt arbete.

Varför är det svårt att locka kvinnor till IT-branschen?
– Jag tror att det handlar mycket om stereotyper. Som kvinna får jag ofta höra att jag inte stämmer in på den klassiska programmerartypen. Dessutom tror jag att vi behöver få in programmering och digitalt tidigare i skolan. Nyligen föreslog Moderaterna att ämnet skulle bli en del av skolplanen redan från första klass – sådant gör mig jätteglad! Den digitala framtiden utformas i dag i allt för stor del av män, men kvinnor är en del av den i exakt lika stor utsträckning. Därför funkar det inte alls med en sådan snedvriden representation i branschen.