”All kunskap får inte sitta i ett huvud”
4 Dec 2014 kl: 00:00

”All kunskap får inte sitta i ett huvud”

Jakob Wallander hade bekanta som jobbade på Saab i Järfälla och innan han visste ordet av blev han headhuntad. Jobbet var i hamn innan examensbeviset ens var stämplat.

Vad lockade dig till Saab?
– Jag har pluggat elektroteknik, vilket är en väldigt teoretisk utbildning och ville få möjligheten att se teorin övergå i praktik. Här får jag vara med och komma på en idé som aldrig gjorts tidigare, följa den ända fram till den färdiga produkten och ge support till kunden. Saab är speciellt på det sättet att hela kedjan från idé till produktion finns här i Sverige. Jag går ofta ut i produktionshallen och kikar på de färdiga produkterna. Att jag kan se min del i processen är en häftig känsla.

Berätta om ditt jobb!
– På vår enhet arbetar vi med att utveckla mjukvaran till Saabs marina ledningssystem. Dessa komplexa system har till uppgift att samla in all tillgänglig information om omvärlden och ge människan bakom spakarna rätt input för att fatta -korrekta beslut. När det gäller den rena utvecklingen är mitt jobb helt enkelt att programmera – att knacka kod. Jag har också ansvar för ett gäng utvecklare och vi börjar alltid dagen med ett morgon-möte där vi checkar av läget. Det resulterar ofta i att det blir ett par till möten och framför allt jagar jag svar för att kunna lösa olika problem som dyker upp. Mitt mål är att jag ska underlätta för alla så att de kan arbeta så effektivt som möjligt. Att ömsom koda och ömsom lösa andra problem ger en oerhört dynamisk vardag. Det blir aldrig tråkigt!

Hur kommer det sig att du fick ta den rollen så pass tidigt?
– Mitt teknikintresse har alltid varit en drivande faktor för mig. Jag sökte mig till Saab för att jag helt enkelt ville bli bättre på det tekniska, men faktum är att jag kanske egentligen har mer fallenhet för ledarskap. Jag har exempelvis engagerat mig i studiesociala sammanhang och suttit i många styrelser, men orsaken tror jag framför allt är att jag har haft turen att hamna i en fantastiskt bra organisation. Vi har en prestigelös och trevlig stämning vilket gör det lätt att både lära nytt och leda. Som ny i gamet gäller det att alltid säga ja till nya utmaningar och våga fråga på vägen.

Vilka utmaningar möter du?
– Självklart finns det många tekniska utmaningar, men de förvandlas ganska snart till samarbetsutmaningar. Inom Saab finns en fantastisk palett av människor – allt från säljare till superexperter. Det gäller att ta ett steg tillbaka och se helheten för att rätt personer ska göra rätt saker i rätt ordning. All kunskap får inte sitta i ett huvud – vi behöver komplettera varandra både för att lösa problemen men också för att alla ska känna sig stimulerade. Vi har också många som har jobbat här länge och snart går i pension. De sitter på en enorm kunskap och den kunskapsöverföringen är en spännande utmaning på alla nivåer. Det är viktigt att ha ett klimat där alla kan bidra så att man kan välja rätt spår.