Alexander Franzén berättar om vägen till drömyrket på ledande investmentbank
23 Jun 2016 kl: 00:00

Alexander Franzén berättar om vägen till drömyrket på ledande investmentbank

Intresset för aktier och finans föddes redan när Alexander Franzén gick på gymnasiet. Efter studenten valde han därför att läsa till civilekonom med inriktning finans. Under studietiden ville han få arbetslivserfarenhet och fastnade för Carnegies studentverksamhet dit han sökte och fick en tjänst. Det har han inte ångrat. Kort efter examen fick han jobb som aktiemäklare, en roll som passar honom perfekt.

Vad lockade dig till Carnegie från första början?

– Mitt intresse för finans. Jag visste att det fanns en stark aktiekultur här och att Carnegie av tradition är en fin och bra skola för studenter. Jag sökte till deras studentverksamhet och fick jobb som kundspecialist inom Carnegie Fonder, det var fantastiskt lärorikt och roligt. Sedan dess har jag snabbt fått utvecklas inom företaget.

I dag jobbar du som aktiemäklare, berätta om resan dit!

– Jag kände ganska snabbt att jag ville jobba nära marknaden och kunden, gärna inom rådgivning eller aktiemäkleri. Därför valde jag att byta avdelning till privatbankens Sales avdelning under mitt sista halvår som student. Där fick jag hjälpa rådgivare och mäklare med nykundsbearbetning, på så sätt fick jag visa framfötterna och komma närmare affären.

När jag var klar med mina studier var det en kille som skulle sluta med aktiemäkleri, då fick jag vara med i rekryteringsprocessen och fick jobbet.

Beskriv din roll idag!

– Som aktiemäklare jobbar jag med att sätta upp intressanta och relevanta aktieallokeringar för våra kunder. Ofta har vi en rådgivare i botten som jobbar övergripande med kundens förvaltning och som tar helhetsansvar kring kundens ekonomi. Sedan jobbar vi tillsammans med kunden för att ta fram en bra aktieallokering i den totala förvaltningen. Jag jobbar även med ren exekvering, alltså handel av aktier åt kunder som inte har tid eller lust att handla själva. Vi jobbar även i nära samarbete med Carnegies rådgivare, så att kunden har flera kontaktytor. Med andra ord är rollen väldigt ombytlig. Man vet aldrig hur dagen ser ut när man kliver upp på morgonen, det gillar jag.

Vad skiljer Carnegie från konkurrenterna, tycker du?

– Jag upplever att vi har kortare ledtider till beslut, och med tanke på att vi är förhållandevis små tycker jag att Carnegie är duktiga på att premiera individer som har ett stort intresse och en ambition som sticker ut. Det kan nog vara svårare att upptäcka i en stor organisation. Samtidigt är vi tillräckligt stora för att vara extremt duktiga på våra områden. Inom Private Banking hanterar vi väldigt komplexa ekonomier och stora affärstransaktioner och vi har vunnit en rad utmärkelser inom både Private Banking, Securtities och Corporate Finance som ledande inom respektive område. Det bidrar givetvis till att våra kunder har ett stort förtroende för oss.

 

Vad finns det för karriärmöjligheter hos er?

– Eftersom vi är en så pass liten bank finns det synergier mellan alla olika avdelningar. Det gör att vi alltid har ett bra utbyte av kunskap och kan byta roller och områden om vi vill. Samtidigt har vi ett stort urval av utbildningar, både internt och externt, som vi kan söka till varje år. Framför allt finns det en aktiekultur här som verkligen smittar av sig och inspirerar!