”Aldrig ledig och slut på kreativitet”
25 Jan 2010 kl: 00:00

”Aldrig ledig och slut på kreativitet”

När plugget äter upp det mesta av fritiden och extrajobbet slukar resten är det svårt att få tid att ladda batterierna. Så här gör du får att hitta din energi och kreativitet igen.

När är man ledig som student egentligen? Har pluggat i tre år nu och visst, jag sitter inte i skolan jämt, men det dåliga samvetet gnager om att jag borde plugga mer. När man inte pluggar så ska man jobba ihop pengar eller tänka på framtiden. Gör man något som bara är kul får man ångest. Jag läser en ganska kreativ utbildning, men jag är för utmattad för att komma på idéer. Vad ska jag göra för att orka och hitta kreativiteten?
/Matte

Expert: Anna Tebelius Bodin, utbildningskonsult, anna@hjarnautbildning.se

Konsten att göra skillnad på arbetstid och fritid under studietiden är att dels komma på vad man behöver för att må bra och dels hitta inspirerande mål. Det kan vara aktiviteter som ger dig energi, människor som stärker dig, mat, vila, musik, miljöombyten, kreativa förebilder och studiekompisar som inspirerar dig. Dina mål kan vara ett visst jobb, ett lyckat projekt eller ett eget företag. Hitta någon som har kommit dit du vill. Bestäm träff och låt dig inspireras.

Du skriver att du måste ägna fritiden åt att tjäna pengar. Hur mycket måste du arbeta för en inkomst som täcker dina utgifter? Bestäm nödvändig arbetstid, i stället för att arbeta ”så mycket som möjligt”. Hur mycket pengar behöver du i månaden för att slippa oro? Räkna på det.