Affärsnätverkandet – så funkar det
26 Sep 2013 kl: 00:00

Affärsnätverkandet – så funkar det

Affärsnätverk kan kännas gammalmodigt, men det kan ge ett rejält lyft i karriären. Vissa nätverk vänder sig till specifika målgrupper, andra tar emot alla branscher. Gemensamt för dem är det vill ge dig större affärsmöjligheter. I Sverige finns ett stort antal affärsnätverk så det kan vara värt att veta vad du söker innan du går dit.

 

Anna Fagerström är kommunikationsansvarig på nätverksgruppen Busniess in heart. Hon menar på att det är viktigt att pröva sig fram. Att gå på olika nätverksträffar är en bra början.
– Prata med medlemmar i nätverket hur det är och fungerar. Vissa affärsnätverk är gratis. Problemet är då ofta att det bara har möten enstaka gånger. Vitsen med nätverksträffar är det kontinuerliga mötena som leder till bra relationer så du kan rekommendera någon till en tjänst, eller att ni använder varandra som bollplank.

 

Hon menar också på att det är viktigt att det inte finns för många som håller på med samma sak i nätverket.
– Vi har ett max antal i varje bransch, det är ofta en fördel. Då kan du lättare utnyttja varandras unika kompetens, det är en fördel att många inte håller på med exakt samma sak.  Det har hänt flera gånger att yrkesverksamma i samma bransch hittat varandra, men har haft olika kompetens.

 

Claes Weström är entreprenör och driver sju stycken nätverk, bland annat OAN Business Club, och han menar på att du ska kolla runt på nätet och se vad för typ av företag som är med i nätverket. Det ger en bra bild på vad det är du söker. Han tipsar också om att komma väl förberedd till din första nätverksträff.
– Under presentationsfasen har du en minut på dig att presentera din verksamhet och vem du är. Så mitt tips är att komma väl förbered och lägga vikt på det som är viktigt.

Hur gamla är era medlemmar?
Anna Fagerström: – Vi har alla möjliga åldrar hos oss. Från 22- till 50 åringar. Det är en livlig och otvungen stämning på våra träffar, så jag tror det bidrar till att åldersspannet är så brett. Det är en väldigt livlig och otvungen stämning på våra möten. Du går därifrån stärkt och upplyft.

Claes Weström: – Från 20 till 65 år. Efter att medlemmarna har presenterat sig och börjar mingla brukar det bli livlig stämning i möteslokalen. Det är folk från alla branscher som samlas för att skapa affärer.

Kan vem som helst gå med?

Anna Fagerström: – I vårt nätverk så tar vi bara emot kvinnor. Det är inte en självklarhet att bara kvinnor är med, och tanken är inte att vårt nätverk ska vara ett jämställdhetsprojekt. Men vi fyller ett behov. Är du anställd eller egen företagande kvinna så är det bara att komma. Du är först gäst, om du sen tycker det är jättebra så ansöker du om medlemskap i en av våra medlemsgrupper.

 

Claes Weström: – Om du har ett eget företag eller är anställd så är det bara komma på en av våra nätverksträffar. Vi brukar göra en bakgrundskoll efter första mötet för att verkligen se så att du är personen du påstår dig vara. Syftet med träffarna är ju sen att kunna vara en ambassadör för dig i jobbsammanhang.

 

 

Läs också:

Instagrammade sig till nytt jobb

Behåll sommaren i ditt nätverk

Så sticker du ut bland 225 miljoner