10 Jun 2014 kl: 00:00

ÅF ser din potential

Sara Kralmark kom till ÅF som nyexad i augusti förra året. Nu är hon ute på sitt första uppdrag, som projektingenjör i planeringen av ett mer stormsäkert elnät i Skåne. Samtidigt går hon ett trainee­program på Naturskyddsföreningen och driver ett projekt för att öka miljömedvetenheten bland eleverna
på en gymnasieskola i Malmö.

Vad gör dig till en topp­talang?

– Jag blir lätt engagerad och är bra på att dra igång projekt och motivera andra. Jag tror att jag har en bra blandning av ärlighet och lyhördhet. Jag tar gärna till mig andras idéer och tankar, men kan också vara bestämd och ifrågasättande.

Vilken är din drivkraft?
– Att mina framtida barn ska växa upp i en mer hållbar värld och kunna njuta av naturen. Mitt mål är att få samhällets olika delar att arbeta tillsammans i hållbarhetsfrågor, till exempel borde kommuner, byggbolag och energiföretag samarbeta mer för att skapa miljövänliga byggnader och bostadsområden. För att komma dit vill jag först bredda min kunskap inom energi, infrastruktur och samhällsfrågor. Den möjligheten får jag här på ÅF.

Vad gör ÅF till en bra arbetsgivare för talanger?
– ÅF satsar på att utveckla unga medarbetare och anställer gärna nyexade. Du behöver inte vara bäst från början, det är din potential som är det viktiga. Jag kunde inte särskilt mycket om elnät när jag kom till ÅF, men min chef trodde på mig i den här rollen. Jag har utbildat mig inom el och elnät och har också gått kurser i projektledning och affärsnätverkande. Nu har jag varit i projektet sedan februari och lär mig nya saker varje dag.

Vad är det roligaste med att börja jobba?
– Att det är på riktigt. Att få byta skolan mot verkligheten och kunna göra verklig skillnad är så himla peppande. ÅF vill att jag ska jobba med det jag brinner för och jag ser massor av möjligheter här. Jag vill jobba med hållbarhet på många olika sätt, från miljöcertifiering av byggnader till att skapa nya affärsstrategier för energibolag.

Har du några tips till de som ska ut i karriären?
– Våga nätverka! Ta kontakt med medarbetare som jobbar med sådant du är nyfiken på, då har du större möjligheter att hitta spännande uppdrag och skapa samarbeten. Dessutom är det ett bra sätt att få nya ­vänner, särskilt på ett företag med så många unga medarbetare som ÅF.