10 Jun 2014 kl: 00:00

ÅF jobbar för ett hållbart Malmö

Projekt som Västra hamnen och ekostaden Augustenborg har gjort Malmö till en pionjär inom hållbar stadsutveckling. För att ta nästa steg i satsningen har Malmö stad tecknat ett ramavtal för konsulttjänster med ÅF, som startat en ny samhällsplaneringsenhet på sitt Malmökontor. Enheten leds av den nyblivne ÅF-konsulten Karl Magnus Adielsson, som de senaste åren varit stadsarkitekt i Sölvesborgs kommun.

– Jag brinner för att Sverige ska leda utvecklingen mot mer hållbara städer. På ÅF finns all den kunskap som krävs för att lyckas med det. Med 7 000 specialiserade konsulter inom allt från vattenhantering till transport kan vi ta ett unikt helhetsgrepp för ett mer hållbart Malmö, säger Karl Magnus.

ÅF kommer bland annat att hjälpa Malmö stad med en infrastruktur för laddning av elfordon, hållbarhetssatsningar i miljonprogramsområden och en satsning på att locka fler miljöprofilerade företag till staden. Ett annat stort framtida samarbetsprojekt blir utvecklingen av stadsdelen Hyllie.

– Hyllie ska bli Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel. Den ska försörjas helt med förnybar energi. Där kan vi på ÅF bland annat bidra med spetskompetens inom energislag som sol- och vindkraft, kombinerat med expertis inom byggnadsteknik och hållbar infrastruktur.

ÅFs fokus på hållbarhet märks tydligt även i företagets egna miljömål. År 2015 ska ÅFs egen klimatpåverkan vara halverad jämfört med år 2009.
– På ÅF finns hållbarhet med som en faktor i alla projekt. Vi ska alltid göra det lilla extra för att få med en mer hållbar lösning i varje anbud. Vårt mål är att bli bäst av alla teknikkonsulter på att skapa hållbara lösningar.

Karl Magnus ser en ljus framtid för den nya Malmöenheten. Om fem år vill han ha byggt upp ett erfaret team som kan ta spännande uppdrag över hela Öresundsregionen.
– Vi letar efter passionerade personer som brinner för hållbar samhällsutveckling. Om du dess­utom vill arbeta med de mest kvalificerade experterna och kombinera ny forskning med konkreta uppdrag så är ÅF helt rätt arbetsplats.