Hur länge kan jag ta studielån?
Här gäller det att planera lite smart inför framtiden. Vanligtvis får du nämligen lån i totalt 240 veckor från CSN, det vill säga i sex år. Det innebär att det kan vara bra att inte läsa strökurser i flera år, prova istället några olika inriktningar för att sedan fördjupa dig inom ett område. Sex år kan kännas som en lång tid, men åren går snabbt – tro oss. Därför är det en bra idé att säkra en kandidatexamen medan du har tid.
Det finns dock undantag: du kan få fler veckor om du exempelvis tvingas byta inriktning på grund av omständigheter du inte kan påverka. För att få extra veckor måste det nämligen finnas synnerliga skäl.
Kan jag få ut mer pengar än 11 000 kronor i månaden?
Ja, det kan du absolut! Ett vanligt tilläggsbidrag är ifall du har barn. Har du ett barn har du rätt till 628 kronor extra i månaden – fler barn innebär mer pengar. Vi på Shortcut rekommenderar dock inte att skaffa en massa barn bara för att få ut mer CSN-pengar. Om du är över 25 år och har arbetat heltid innan har du rätt till tilläggslån för att underlätta omställningen. Detta gäller dock endast om du under 2020 tjänade över 197 540 kronor, då har du rätt till tilläggsbidrag på ca 4700 kronor i månaden i 120 veckor.
Om du funderar på att plugga utomlands kan du få ett merkostnadslån för att kompensera för ökade utgifter. Där ligger maxbeloppet på ca 2400 kronor i månaden. Det finns också andra anledningar till att du kan få ett merkostnadslån: bland annat om du måste pendla en längre sträcka till din studieort, om du behöver resa för att samla in material till en uppsats eller om du har en obligatorisk resa under din praktik.
Blir jag återbetalningsskyldig om jag extrajobbar?
Näpp, inte i år! Med anledning av corona-pandemin har nämligen fribeloppet blivit tillfälligt borttaget. Vanligtvis är det nämligen så att det finns en maxsumma för hur mycket pengar då får tjäna vid sidan av studierna samtidigt som du får studiemedel. I år får du alltså extrajobba hur mycket du vill – men se till att hålla koll på reglerna i framtiden så att du inte blir återbetalningsskyldig.
Hur vet jag om jag kan få studiemedel?
I början av din studiekarriär är det rätt lätt att få studiemedel – det enda du behöver göra är att komma in på en utbildning, söka CSN i tid och lämna studieförsäkran. Sedan gäller det dock att ligga i med pluggandet, det krävs nämligen att du presterar i form av studieresultat för att få ut pengarna. Under det första året måste du bli godkänd på 62,5 procent av poängen du fått studiemedel för, och sedan höjs det till 75%. Om du går en utbildning med fyra delkurser per termin måste du alltså bli godkänd på tre av dem. Om du inte läser in poängen i tid kommer du inte att kunna få studiemedel.
Hur går det till när jag ska betala tillbaka?
Här kommer den tråkiga delen med CSN – att betala tillbaka. Efter sex år med studiemedel är känslan nästan att de kommer och kräver tillbaka dina “gratispengar” som rullat in på kontot. Misströsta inte: CSN-lånet är nämligen väldigt fördelaktigt! Tidigast börjar du betala av ditt lån sex månader efter att du fick ditt senaste studiemedel, där du väljer mellan faktura per månad eller kvartal beroende på hur gammal du är och hur mycket du har lånat. I dagsläget ligger räntan på 0,05%, så nästan allt du betalar tillbaka är direkt amortering. Lånet ska vara avbetalt när du är 60 år gammal så att du kan gå i pension med gott samvete, men det brukar gå betydligt snabbare än så.