Lina Viita är legitimerad psykolog och jobbar med att utreda samband mellan arbetsmiljö och ohälsa. Intresset för arbetsmiljö har funnits med länge och var även anledningen till att hon valde att studera psykologi.
– Jag hade testat på arbetslivet och lagt märke till att många inte mår så bra på sina jobb, säger Lina och fortsätter:
– Och en plats där vi ska spendera så mycket tid på borde också vara en plats där vi har det bra. Så det ville jag vara med och bidra till.
Vi jämför oss med hela världen
Anledningen till att allt fler blir stressade och utmattade tror Lina är en kombination av ett samhälle där vi är ständigt tillgängliga och en norm som säger att “ju mer du har att göra desto häftigare är du”.
– Med dagens teknik kan vi ständigt vara tillgängliga. Vi kan läsa jobbmejlen oavsett var vi är och förväntas ofta vara nåbara alla tider på dygnet – både privat och inom jobbet, säger Lina och fortsätter:
– Dessutom är det idag så enkelt att jämföra sig med hela världen. Och det vi ser är ofta en försköning av verkligheten som skapar en bild av hur vi ska vara och leva – som är helt omöjlig att uppnå.
Orsaker till stress på jobbet
Sådant som kan skapa stress på en arbetsplats är till exempel otydlighet och dålig bemanning.
På många arbetsplatser är vi idag färre personer som ska uträtta mer arbete vilket bidrar till stress. Det gör också att vi blir extra sårbara om någon till exempel är sjuk.
Även bristande arbetskultur är en vanlig orsak till stress på jobbet konstaterar Lina.
– På vissa arbetsplatser finns en attityd som säger att det är bra att ha för mycket att göra, att du är framgångsrik då. Och det skapar ju en fruktansvärd stress både hos de som har mycket att göra men också hos de som inte har lika mycket.
Symptom för stress
Symptomen för stress ser olika ut från person till person. Men vanligt är att man blir lättirriterad, får svårare att koncentrera sig och sömnproblem. Även huvudvärk, hjärtklappning och något som kallas stressbeteende är vanligt.
– Stressbeteende innebär att du agerar som att du hade mer bråttom än vad du egentligen har. Du kanske kastar i dig maten eller går väldigt snabbt fast du inte behöver. Det beror på att kroppen är så uppe i varv att den bara kör på, förklarar Lina.
Viktigt med återhämtning
Lina berättar att hon möter många som inte förstår hur de kan ha blivit utmattade eftersom de tycker “allt de gör är väldigt kul och inte ett dugg jobbigt”.
– Viktigt att komma ihåg är att även sådant som är roligt kräver energi. När vi gör av med energi måste vi också fylla på igen, säger Lina och fortsätter:
– Därför är det viktigt att få tid till återhämtning.
Hon poängterar också att ett förebyggande arbete mot stress är avgörande.
Att förebygga stress är nyckeln. Har du väl blivit sjuk av stress eller drabbats av utmattning är det tyvärr ofta en lång väg tillbaka. Så att försöka förebygga stress är det bästa du kan göra – och det behöver inte vara så svårt.
Linas 6 tips för att förebygga stress:
Ät bra och försök äta regelbundet
Planera din mat och ät regelbundet, annars är det lätt hänt att matvanorna blir lidande vilket påverkar dig negativt.
Träna regelbundet
Ge kroppen sitt dagliga behov av fysisk aktivitet – gärna utomhus.
Prioritera sömnen
Försök varva ner i tid innan du lägger dig för att sova. Svalt i rummet gör också att du sover bättre.
Återhämta dig regelbundet
Återhämtning innebär olika saker för olika personer. Kanske är det att läsa, promenera i skogen, baka eller att jogga. Huvudsaken är att du känner att kroppen kan varva ner och att du kan fokusera på det du gör.
Prioritera
Det är viktigt att kunna bromsa in och överblicka situationen. Vad behöver du fokusera på och vad kan du välja bort? Ingen hinner med allt.
Ställ krav på din arbetsgivare
Din arbetsplats är skyldig att hjälpa dig om du inte skulle må bra på jobbet. Känner du dig stressad eller överbelastad ska du få hjälp med prioritering, avlastning eller annat som krävs för att minska stressen.