Sugen på att rädda världen? Här är 5 yrken för dig som vill jobba inom hållbarhet
24 Jul 2019 kl: 00:00

Sugen på att rädda världen? Här är 5 yrken för dig som vill jobba inom hållbarhet

Klimatförändring, torka, jordbävningar och skogsbränder – det finns många tecken på att vi människor påfrestar jordklotet till max. Nu ser vi allt fler företag som poppar upp med hållbarhet som kärnverksamhet och flera företag ställer om för att minska sin miljöpåverkan. Här listar vi 5 yrken för dig som vill vara med och arbeta för en bättre värld.

 

Livsmedelsagronom 

Från jord till bord – som livsmedelsagronom kan du påverka matens väg från litet frö till konsumenternas magar. Ditt jobb går främst ut på att se till att maten är hållbart och etiskt producerad, utan att tumma på kvalité och näringsinnehåll. Genom en utbildning får du gedigen kunskap om råvaror och livsmedelssammansättning och egenskaper. Efter utbildningen kan du jobba på både stora och små företag, myndigheter, kommuner och landsting eller inom branschorganisationer som till exempel rådgivare, produktutvecklare eller livsmedelsinspektör.

 

Byggnadsingenjör med inriktningen hållbart byggande

Energieffektiva byggnader och hållbarhet i produktion är några av EU:s direktiv för att nå klimatmålen 2030. Nu gäller det för byggföretagen att hänga med! Nya byggnader som uppförs ska vara energieffektiva och materialet som används ska vara hållbart producerat. Som byggnadsingenjör med hållbart byggande som inriktning hjälper du byggföretagen i denna omställning. Utbildningen tar två till tre år och det är bra om du har erfarenhet från byggbranschen men detta är inget krav.

 

Bioteknolog

Det hörs redan i titeln vad det här jobbet handlar om – att kombinera biologi och teknik för att skapa nya processer och produkter. Att jobba inom bioteknik handlar om att gå djupt ner på cellnivå för att hitta nya innovationer eller jobba med de befintliga som kan förändra livet för människor, djur och växter. Till exempel kan ditt jobb handla om framställandet av nya läkemedel, ny vattenreningsteknik eller nya livsmedel som revolutionerar världen.

 

Energiingenjör

Sverige ligger på ”värstinglistan” över de länder som förbrukar mest energi i Europa. Vi behöver definitivt få bättre koll på hur vi kan energieffektivisera och det är snarast. Att jobba som energiingenjör innebär att du ska komma på energieffektiva lösningar för att minska förbrukning av el, värme och vatten hos befintliga industrier och i fastigheter. Du kommer även att agera energirådgivare vid ombyggnationer eller upprustningar. Via en yrkeshögskola kan du bli energiingenjör inom två år och det räcker med gymnasieutbildning för att söka sig till utbildningen.

 

Biodlare

Vill du göra en insats för vår biologiska mångfald? Rädda bina! Vi börjar få allt större förståelse för att bina gör ett viktigt jobb i vårt ekosystem och nu finns det indikationer på att bina eventuellt håller på att dö ut vilket kan få stora konsekvenser för lantbruken, ekosystemet och i slutändan oss människor. Som biodlare är du en hjälte med stort personalansvar för tusentals bin. Bina jobbar för dig med att producera honung och samla nektar och pollen. Förutom att utvinna honung kan man som biodlare även framställa produkter av bivax. Exempel på sådana produkter är läkemedel, kosmetika och hudvårdsprodukter. 

 


av: Bibbi Wikman