Hela 73 procent tror att de någon gång har blivit bortvalda på grund av faktorer som ålder, kön, etniskt ursprung, sexuell läggning eller utseende när de sökt jobb. Det visar en ny undersökning från rekryterings- och bemanningsföretaget TNG där 1 522 jobbsökare från hela landet deltog.
Ålder tycks vara den vanligaste felaktiga grunden till att ratas i en rekryteringsprocess. Hela 64 procent misstänker att de har blivit bortvalda av den anledningen – och ju högre upp i åldrarna man kommer har desto fler upplevt det. Andelen är allra högst inom marknadsföringsbranschen.
Det näst vanligaste skälet till upplevd diskriminering är vikt eller utseende – 24 procent tror sig ha blivit bortvalda på dessa grunder. Flest som har upplevt detta finns inom kundtjänst, ekonomi och finans.
– Att vi i Sverige 2018 har en arbetsmarknad där diskriminering fortfarande är mer regel än undantag drabbar inte bara jobbsökande, utan även företagen som riskerar att gå miste om värdefull kompetens, kommenterar TNG:s vd Åsa Edman Källströmer undersökningen.
– I dag går många branscher på knäna i brist på kompetent personal. Samtidigt får en stor grupp kandidater inte ens chansen att komma till en intervju. Inte för att de saknar kompetens, utan för att de har ett namn med en främmande klang eller en ålder som inte passar ihop med den stereotypa bilden av mönsterkandidaten. Detta är inte en hållbar situation.