”Snart tar en robot över ditt jobb” är en mening som du säkert har hört eller läst någonstans. Men ”snart bestämmer en robot om du ska få ett jobb” – låter det lika bekant? Nej, trodde väl inte det.
Inom kort kan det dock bli verklighet. Rekryterings- och bemanningsföretaget TNG är först i världen att testa AI-roboten Matlda (uttalas Matilda, reds.anm) i sina rekryteringsprocesser.
– Hon kan genomföra och analysera jobbintervjuer utan att påverkas av fördomar, magkänsla och andra subjektiva faktorer – Matlda ger alla kandidater exakt samma möjlighet att svara på frågorna. Samtidigt är hon outtröttlig och kan jobba 24 timmar om dygnet om det skulle behövas, säger Sinisa Strbac, rekryteringskonsult och teamledare för kandidatansvariga på TNG i Stockholm.
”Matlda ger alla kandidater exakt samma möjlighet att svara.”
Matlda kan läsa av mänskliga känslor och har under många år använts inom äldreomsorgen i sitt hemland Australien. Där har hon också arbetat med barn med funktionsvariationer. När TNG läste en nätartikel om Matlda förra året hörde de av sig till professor Rajiv Khosla, som har utvecklat roboten.
– Eftersom vi specialiserar oss på fördomsfri, kompetensbaserad rekrytering och vill ligga i framkant i branschen tyckte vi att det vore intressant att testa en AI-robot. Vi kommer inte att inkludera Matlda i rekryteringsprocesserna direkt, utan först testar och utvärderar vi tekniken för att se vad som behöver utvecklas, berättar Sinisa Strbac och fortsätter:
– Man märker till exempel att det finns vissa kulturella skillnader mellan Australien och Sverige, när hon ställer frågor som: ”Vad betyder pengar för dig?”. Det är inte en fråga man vanligtvis ställer i Sverige.
Här kan du se när Shortcuts Josefin Svenberg intervjuas av Matlda:
I dagsläget är Matlda programmerad att kunna utföra intervjuer med två slags kandidater: säljare och kundtjänstmedarbetare. En intervju med standardiserade frågor tar ungefär 25 minuter att genomföra och allt spelas in med Matldas kameraögon, som även hjälper henne att läsa av ansiktsuttryck och gestikuleringar. Efteråt kan robotens mänskliga rekryterarkollegor gå tillbaka och titta på den inspelade intervjun om de vill, men framför allt tittar de på rapporten som Matlda skriver ut. Där analyserar hon kandidatens svar och beteende under intervjun.
– Matlda kommer inte att ta några beslut utan ger oss bara ett bättre underlag. När hon är färdigtränad är förhoppningen att hon ska kunna göra det första urvalet vid exempelvis större rekryteringar. Hennes intervju blir lite mer djupgående än en första telefonintervju och hon kan säkerställa ett objektivt och kvalitativt urval, säger Sinisa Strbac.
– Framför allt handlar investeringen om att vi som bolag vill lära oss hur vi kan ta tillvara tekniken för att bli ännu bättre på att rekrytera fördomsfritt. Och sedan är det naturligtvis kul att kunna erbjuda en rolig och annorlunda upplevelse för kandidaterna.
Vad tror du om framtiden – kommer ni rekryterare att ersättas av Matlda och hennes gelikar?
– Nej, det tror jag inte. Om fem-tio år kommer det säkert vara vanligare att använda robotar i delar av rekryteringsprocessen, men hur mycket man än vrider och vänder på det så tror jag inte att man kan ta bort den mänskliga, personliga kontakten helt och hållet. Dessutom är det ju så att även AI-robotar kan ha en gnutta subjektiva uppfattningar inbyggda i sig – det är trots allt människor som har utvecklat och programmerat den.