Hur kan vi påverka vilket första intryck vi ger?
– En sorts intryck är klart redan inom 100 millisekunder, men vi fortsätter att bygga på det första och avgörande intrycket under längre tid än så. Ansiktsuttryck, gester, hållning, röst, tonläge och övrig ickeverbal kommunikation kan och bör vi ha koll på. Och inte minst utseendet och klädseln har stor betydelse – hur ytligt det än låter så kommer vi inte ifrån det. Dessvärre är våra intentioner och förmågor mindre intressanta om vi inte lyckas förmedla allt det positiva i våra personligheter. Det är oerhört synd om vi inte får ”full valuta” för de år vi pluggat, de kurser vi gått och alla timmar vi lägger ner på våra jobb, om vi stänger dörrar på grund av något hos oss själva som vi inte ens är medvetna om. Därför borde alla ha kunskap om vilka signaler vi sänder ut, utan att kanske inte ens ha yppat ett ord.
Vilka generella tips kan du ge kring olika kläders signaler?
– Ju mer uniformsliknande vår klädsel är, desto mer auktoritet utstrålar vi. En kostym signalerar kompetens, intelligens och inger respekt. Om du bär mindre formell klädsel – stora sjalar och liknande – uppfattas du lätt som mindre kompetent, men å andra sidan lättare som en trevlig och hjärtlig person. Ett generellt tips är att anpassa klädseln efter sammanhanget och personen du ska träffa. Tänk stil snarare än trend, lär dig vilka färger du passar i och om du är osäker på klädkoden – var hellre överklädd än underklädd.
Hur skulle du beskriva din egen stil?
– Min stil är ganska klassisk och formell, framför allt när jag jobbar, men jag vågar ändå ta ut svängarna. I stället för ett par vanliga kostymbyxor kan jag till exempel ha ett par mörkblå byxor med högblankt mönster ton i ton, och de svarta kavajerna kan jag variera med en röd. Jag blandar designerplagg med budget och har gärna detaljer som sticker ut. Självklart måste jag ha en genomtänkt look när jag föreläser om konsten att göra intryck!
Hur har din stil förändrats med tiden?
– I tidernas begynnelse spelade jag i ett dödsmetallband och då var det patronbälte och Dr Martens-kängor som gällde. Sedan började jag plugga på psykologiska institutionen där klädkoden var en helt annan, då började jag för första gången fundera kring vad människor baserar sina slutsatser om mig på. När jag senare startade eget insåg jag att jag behövde klä mig på ett sätt som förmedlar tillit och respekt, och inte är alltför iögonfallande. Dödsmetall-kläderna får alltså ligga kvar i garderoben.
Stylesheet
”Till vardags bär jag smycken som är ganska modesta men ändå blir fina detaljer. Eftersom jag ofta har headset när jag föreläser går stora örhängen bort – men jag har gärna ett par små med en pärla.”
”Jag gillar att ha detaljer som sticker ut från min annars ganska formella stil. En fin scarf i en knallig färg blir ett utropstecken i outfiten på ett helt annat sätt än exempelvis ett halsband.”
”När jag står på scenen och föreläser brukar jag ha ett par klassiska svarta pumps med lagom hög klack, de är stabila och funkar till det mesta. Men jag reser i andra skor, nu på vintern blir det oftast ett par låga stövletter.”